„БОРЦИ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ “ – С ГРАЖДАНСКА АКТИВНОСТ И БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИНИЦИАТИВА

„БОРЦИ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ “ – С ГРАЖДАНСКА АКТИВНОСТ И БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИНИЦИАТИВА

„Нашия православен народ е достигнал до такова гнуснаво скотско положение, щото аз не зная какво още по-голямо зло може да съществува на светът, което да го накара да се стресне и да протестува против своите скотски теглила.“
Това са думи на великия Ботев
Безразличието и безчувствието са пагубни за всички нас. А днес много хора са точно такива – затънали до уши в собствените си несгоди, себични и дребнави, подминаващи чуждите проблеми с “добре, че нямам подобни проблеми ”, неспособни да съчувстват.
Но какво всъщност е безразличието и кое го поражда? Средата, в която живеем? Отговорът е само и единствено вътре в нас, в липсата на онзи живец, който прави живота точно такъв, какъвто сами го пожелаем в момента
в модела на неолиберализма. Днес живеем в общество в състояние на бързо обезчовечаване – това е движение на цивилизацията, която вече не може и не иска да бъде човешка. Някой беше казал, че равнодушието, с което хората по принцип се отнасят към добродетелта е по-ужасно и от най-големия грях.
А когато си равнодушен, как показваш, че си някой, че си там, че си жив и участваш в живота си? Как заявяваш себе си пред света? Точно никак, все едно те няма. И ако включим в дебата и политическия елит и партиите , то многото неща са идентични за тях и ако се вгледаме в разликите , няма да е трудно да съчетаем днешната действителност от липса на съпричастност и добродетел на елита и техните партии спрямо бедстващите българи , имащи нужда от помощи и подаяния. И същевременно , тези същите са затворени в оковите на собствената си душа.
Определящо значение има гражданското участие в процеса на вземане на решения. То би трябвало да е само следствие от един много по-пълноценен всекидневен политически живот, контролиран от Гражданско Общество, а именно той липсва днес , за съжаление в българските условия. В Монтана единствено „Борци за справедливост“ успяха , макар и трудно да изградят основите на идеология, която ако продължат да доизграждат и осъзнават ще бъдат силен и ефектен фактор в Обществено политически живот в Монтана и дори в Северозападна България.
Днес наблюдавам с какво усърдие , внимание и отговорност раздаваха хранителните пакети на социално слаби монтанчани . /Дарение от монтанчанина Райчо Марков , икономически изселник преди 20 години в САЩ/
Но е и впечатляващо е усещане на болка на съпричастност от сълзите на тези социално слаби и болни възрастни хора , които бяха удостоени с внимание от „Борците за справедливост и ПП България на труда и разума.
Усетихме необходимостта да осмисляме собствения си опит. Това е граждански морал и отговорност. Както в личния, така и в обществения ни живот, е нужно да се научим да взимам решения и носим отговорност за тях . Време е, и е необходимо вече да бъде насърчена политическата промяна в България.
ИЛИЯ МИЛАДИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *