БСП пред конгрес за изпускане на напрежението

/Поглед.инфо/ Корнелия Нинова няма алтернатива като лидер на БСП, но в последните месеци се засили опозицията срещу нея в широкото ръководство на партията – Националния съвет (НС) на БСП, и председателстването му и прокарването на предложенията на Нинова по време на заседанията му става все по-трудно. Това е истинската причина за извънредното заседание на конгреса на БСП – висшия партиен орган, който избира и контролира Националния съвет.

На партийния форум тази събота се очаква Нинова да направи опит да заглуши гласовете на вътрешната опозиция, като покаже, че се ползва от безспорната подкрепа на конгреса, твърдят социалисти.

Колко е голяма опозицията срещу Нинова

Напрежението в Националния съвет на БСП е от няколко месеца, в които предложенията на лидера и най-тясното партийно ръководство – Изпълнителното бюро, минават на косъм. То стана публично известно на последния пленум (заседание на Националния съвет) на 14 октомври, когато Корнелия Нинова за малко не бе бламирана заради идеята за извънреден конгрес за приемане на алтернативен национален бюджет и приоритети за европредседателството.

Според социалисти на последните заседания на Националния съвет идват все по-малко негови членове, а едни от ключовите предложения на Нинова и на Изпълнителното бюро – за проект за Изборен кодекс със смесена избирателна система и за антикорупционно законодателство, са минали с много малка подкрепа (съответно с 53 и с 44 гласа от 183 членове на НС).

Вътрешната опозиция срещу Нинова се консолидира около няколко кръга социалисти в Националния съвет, което прави трудно ръководенето му. Първият кръг са хората около отстранените от партийното ръководство Георги Гергов (той бе принуден да подаде оставка заради скандала „Цумгейт“) и Красимир Янков, които са явна опозиция на Нинова и имат лидерски амбиции. Вторият кръг е около предишния лидер Михаил Миков и отстранените от парламента заради повече от 12 години стаж в него – Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Георги Божинов, които са логични критици на Нинова, тъй като заради нея са загубили позициите си.

Недоволството срещу лидера е заради „едноличния й стил на управление“, опити за „използване на Националния съвет като маша“, прояви на „креслив пиар, а не реална опозиция на ГЕРБ“ (според вътрешните критици БСП не била опозиция на ГЕРБ, тъй като не предлагала алтернативни кандидатури за ръководни позиции в здравната каса, КФН и др.). В БСП има слухове, че за редовното заседание на конгреса идната пролет вътрешната опозиция е подготвяла опит да върне старите правила за избор на лидер – от конгреса, а не – от всички членове на партията, а след това – да иска отстраняването на Нинова. Именно този „заговор“ се опитвала да спре Нинова с извънредното заседание в събота.

© Юлия Лазарова

Засега публично не става известно дали има трети реален кръг на вътрешната опозиция – около една от най-силните фигури в БСП Румен Овчаров, или той само предупреждава Нинова да внимава какво и с кого прави. За Овчаров се твърди, че е помогнал на Нинова да спечели лидерската битка от Михаил Миков през 2016 г., но на последния пленум е разкритикувал силно стила й на управление. В последните дни Овчаров публично твърди, че Нинова е нужна на БСП, но „не трябва да я кара през просото“ и да обявява война на критиците си в партията. На 21 октомври на заседанието на софийската конференция на БСП, в която той има голямо влияние, обаче ясно се видяха критичните настроения срещу Нинова – самият председател на столичната организация Калоян Паргов, за който също се смята, че има амбиции за лидерския пост в БСП, обяви, че партията не е готова за предсрочни парламентарни избори.

Известно е, че друга силна фигура в БСП – зам.-председателят й по организационните въпроси Кирил Добрев, за който се смята, че владее структурите, застава зад Нинова. Лидерът има подкрепата и на другия си заместник Деница Златева, както и на ключови хора от Изпълнителното бюро и парламентарната група като Драгомир Стойнев, Валери Жаблянов и Крум Зарков. Според вътрешнопартийно проучване около 91% от редовите социалисти подкрепят Нинова и я искат за лидер.

Какви са сценариите за конгреса

Официално конгресът на БСП ще се събере в събота, за да приеме алтернативен национален бюджет и приоритети за европредседателството – теми, които според социалисти са прекалено дребни за този орган и трябвало да се разглеждат на пленум. Според някои обаче това е именно опит на лидера да покаже на Националния съвет, че „шефът му“ – конгресът, я подкрепя, тъй като няма съмнения, че предложенията й ще бъдат одобрени с много голяма част от гласовете (очакват се над 800 делегати на конгреса). Дни преди заседанието екипът на лидера на БСП представи идеите си алтернативен бюджет за 2018 г. и отмяна на плоския данък, а малко след това колата на Нинова бе ударена от такси за втори път за един месец, което според нея било странно съвпадение.

Корнелия Нинова твърди, че на конгреса БСП трябва да се обедини и позиционира като ясна алтернатива на ГЕРБ, тъй като в момента част от вътрешната опозиция продължавала да иска колаборация с партията на Бойко Борисов. Засега е известно, че след изборите на 26 март т.г. желание за широка коалиция между БСП и ГЕРБ е изказал Георги Гергов, но въпросът за общо управление в момента не изглежда актуален. Вътрешната опозиция смята, че тезата за колаборация с ГЕРБ се използвала от ръководството, за да се разчисти „врагът с партиен билет“. Има и мнения, че БСП уж е опозиция, но по всичко личало, че Корнелия Нинова е част от общата договорка между партиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Според запознати Нинова е съветвана да поиска вот на доверие от конгреса, макар такава възможност официално да няма в устава на БСП. Дори и да няма правна стойност, вотът на доверие от висшия партиен орган би заглушил вътрешната опозиция и би доказал, че Нинова няма алтернатива като лидер, твърдят социалисти. Засега Нинова не е споделяла с най-близкия си кръг в БСП дали ще иска вот на доверие или не, но ако го направи – няма спор, че ще получи такъв. Не е изключено вътрешната опозиция да иска вот на недоверие, но също няма правна стойност.

Това изглежда и единственият и ход срещу вътрешната опозиция, тъй като в устава на БСП не е описан начин, по който лидерът да поиска смяна на Националния съвет, който също има мандат от 4 години. Затова на Нинова ще й се наложи да продължи да работи със сегашния му състав, в който освен опозиционни кръгове според техни твърдения имало само около 40 твърди поддръжници на лидера.

С извънредния конгрес Нинова ще изпревари действията на вътрешната опозиция и на практика ще я отслаби, смятат социалисти. И лидерският въпрос да бъде повдигнат в събота, няма да се стигне дори до решение за промяна в устава, т.е. за връщане на стария ред за избор на председател. Така засега следващият лидер ще се избира пряко от членовете на партията, т.е. с гласовете на най-малко 50 хил. социалисти. На заседанието обаче се очаква немалка част от представителите на вътрешната опозиция да изкажат гласни критики срещу Нинова; да има спорове не само по бюджета, но и по начина, по който се управлява БСП.

„На конгреса БСП малко ще се позанимае със себе си, както обикновено. Това, ако не за друг, е добре за ГЕРБ“, смята социалист от широкото ръководство. Добрата новина обаче била, че поне с очакваните караници ще се изпусне вътрешното напрежение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *