БСП – С ШАНС КЪМ ИСТИНСКОТО ЛЯВО

БСП – С ШАНС КЪМ ИСТИНСКОТО ЛЯВО

Резултатите от изборите ще се обсъждат още известно време от анализатори и политици, докато всичко постепенно затихне, но ръководния екип на БСП който през последните години утвърди неолиберализма, разединени и дезориентира Партията, остави трайна рана в тялото на столетницата. Явно този процес ще продължи поне до местните избори и трудно ще се отнемат властовите привилегии на настанилият се „бизнес- социализъм“в Партията. Нещата тепърва ще се усложняват и което е твърде неприятно в самата Партия ще се получи противопоставяне едни на други социалисти. Тук вече Корнелия Нинова става като воденичен камък  на шията на БСП, носейки пагубни настроения и негативи за Партията. Ако Нинова е достоен и зрял лидер в интерес на стабилността и и предотвратяване на политически хаос в БСП, трябва да си подаде оставката.
„Назрява революционна обстановка“ както обича да казва Кирил Добрев – промените са неизбежни. За да бъде извлечена полезната поука от този неуспешен и пропуснат шанс за победа, трябва добре да се анализира недопустимите безумства във вкореняващ се бизнес-социализъм в БСП, които се заблуди в прехода към капитализъм и не прецени реалните опасности, които надвиснаха над социалистическия идеал и се заразиха с неизлечима болест да си осигурят охолство, чрез олигарство, но получиха презрение и наказателен вод на останалите трудови хора и социалисти. Мнозинството хора, страдащи от беднотията, изоставени от БСП, просто не са ангажирани с политическата ситуация и не гласуват, а и никой не отива при тях да ги уважи с внимание, за да се чувстват необходими на някои и да гласуват. А липсата на средства унищожава вярата на човек в самия него, а оттам той е по-малко склонен да се доверява и на които и да е. Така бедните хора не се обединяват, за да разрешават проблемите си и затова не виждат смисъл да гласуват.
Сега Нинова и Добрев гледат на партията само като изборен инструмент, който само чрез слово си мислят , че могат да привличат симпатизанти, но това не събуди политическа енергия да излязат и да гласуват. БСП е лишена от всякаква стратегия накъде ще върви партията и да се определи профила й.
Мълчаливото съгласие на елитът на Партията около Нинова и безумствата на апетитните бизнес – социалисти разкри цялата несъстоятелност на партийната дейност. Изненадващо , поне за мен Нинова се оказа, че няма необходимите качества да преценява полезните и необходими до нея заместници, с които заедно да организира партийния живот. Имам предвид Кирил Добрев, които активно стимулира феодализиране и създаване на ЕООД та на Общинските структури в интерес на бъдещ бизнес, както вече се видя и резултата на сегашните избори. Надеждите, че Нинова ще може да стимулира доверието и вярата, че БСП е партия на онеправданите и бедните трудови хора се разми и силно обезличи с активната и „борба“ срещу Станишев, което беше голяма глупост. А някои критични журналисти я оценяват като : „недоверчива, импулсивна, хаотична, рязка, отмъстителна и лишена от стратегическо мислене“.Все пак мисля , че това е силна жена и и не е заразена от неолибералната мъгла и има в нея достойнство на истински социалист, което ще я накара заедно с цялата си кохорта начело с Кирил Добрев веднага да си подадат оставка и политическият курс на БСП да завие по-бързо към истинското ляво, към изкопните социалистически ценности. Само в това е спасението на БСП.

ИЛИЯ МИЛАДИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *