БСП – С ШАНС КЪМ ИСТИНСКОТО ЛЯВО

БСП – С ШАНС КЪМ ИСТИНСКОТО ЛЯВО

Резултатите от изборите ще се обсъждат още известно време от анализатори и политици, докато всичко постепенно затихне, но ръководния екип на БСП който през последните години утвърди неолиберализма, разединени и дезориентира Партията, остави трайна рана в тялото на столетницата. Явно този процес ще продължи поне до местните избори и трудно ще се отнемат властовите привилегии на настанилият се „бизнес- социализъм“в Партията. Нещата тепърва ще се усложняват и което е твърде неприятно в самата Партия ще се получи противопоставяне едни на други социалисти. Тук вече Корнелия Нинова става като воденичен камък  на шията на БСП, носейки пагубни настроения и негативи за Партията. Ако Нинова е достоен и зрял лидер в интерес на стабилността и и предотвратяване на политически хаос в БСП, трябва да си подаде оставката.
„Назрява революционна обстановка“ както обича да казва Кирил Добрев – промените са неизбежни. За да бъде извлечена полезната поука от този неуспешен и пропуснат шанс за победа, трябва добре да се анализира недопустимите безумства във вкореняващ се бизнес-социализъм в БСП, които се заблуди в прехода към капитализъм и не прецени реалните опасности, които надвиснаха над социалистическия идеал и се заразиха с неизлечима болест да си осигурят охолство, чрез олигарство, но получиха презрение и наказателен вод на останалите трудови хора и социалисти. Мнозинството хора, страдащи от беднотията, изоставени от БСП, просто не са ангажирани с политическата ситуация и не гласуват, а и никой не отива при тях да ги уважи с внимание, за да се чувстват необходими на някои и да гласуват. А липсата на средства унищожава вярата на човек в самия него, а оттам той е по-малко склонен да се доверява и на които и да е. Така бедните хора не се обединяват, за да разрешават проблемите си и затова не виждат смисъл да гласуват.
Сега Нинова и Добрев гледат на партията само като изборен инструмент, който само чрез слово си мислят , че могат да привличат симпатизанти, но това не събуди политическа енергия да излязат и да гласуват. БСП е лишена от всякаква стратегия накъде ще върви партията и да се определи профила й.
Мълчаливото съгласие на елитът на Партията около Нинова и безумствата на апетитните бизнес – социалисти разкри цялата несъстоятелност на партийната дейност. Изненадващо , поне за мен Нинова се оказа, че няма необходимите качества да преценява полезните и необходими до нея заместници, с които заедно да организира партийния живот. Имам предвид Кирил Добрев, които активно стимулира феодализиране и създаване на ЕООД та на Общинските структури в интерес на бъдещ бизнес, както вече се видя и резултата на сегашните избори. Надеждите, че Нинова ще може да стимулира доверието и вярата, че БСП е партия на онеправданите и бедните трудови хора се разми и силно обезличи с активната и „борба“ срещу Станишев, което беше голяма глупост. А някои критични журналисти я оценяват като : „недоверчива, импулсивна, хаотична, рязка, отмъстителна и лишена от стратегическо мислене“.Все пак мисля , че това е силна жена и и не е заразена от неолибералната мъгла и има в нея достойнство на истински социалист, което ще я накара заедно с цялата си кохорта начело с Кирил Добрев веднага да си подадат оставка и политическият курс на БСП да завие по-бързо към истинското ляво, към изкопните социалистически ценности. Само в това е спасението на БСП.

ИЛИЯ МИЛАДИНОВ

One thought on “БСП – С ШАНС КЪМ ИСТИНСКОТО ЛЯВО

  1. След последните събития и изборни резултати не съм сигурен, че в БСП се случва, каквото и да било положително действие, което да доведе да позитивна обществена нагласа и до някаква бъдеща промяна в управлението на страната.
    К. Нинова се показа, като лош водач с „особени“ черти на характера, които са за показ у дома и сред близки приятели, но не са за показване сред обществото. Нейното поведение е нескопосано, непонятно и много често в противоречие с партийната логика и обществените нагласи.
    Поведението на ръководството на БСП и преди всичко на КН, преди тези избори беше потресаващо неадекватно. Когато партията се готви за битка се търсят съюзници – колкото повече, толкова по-добре. За да можеш да разчиташ на победа, трябва пълна и категорична мобилизация на партийния апарат, на съмишленици, на симпатизанти, на недоволни, на неориентирани, на комерсиални и на всякакви други потенциални гласоподаватели. Без Борба – няма победа ! (Манфред фон Браухич – авт. състезател от миналия век). Много от дейностите по подготовка и успешна реализация на изборите изискват сериозен финансов ресурс. Тези избори той беше нищожен. Необходимо беше момченцата с дебели, червени вратове, които се въртят около партийната централа на БСП да отделят част от парите, които почти не им трябват (в рамките на Закона) и да помагат на организацията и реализацията на кампанията. Стига с това „ядене и гушене“ на пари за „лични“ нужди, които дори на остават в БГ, а се източват през разбойнически схеми и отиват в други страни, като недвижими имоти или захранват бизнеса и данъчните системи на чужди икономики.
    По мои прости и груби сметки, от данните на ЦИК, ако дори механично прибавим към изборния резултата на БСП, резултата на потенциални съюзници и съмишленици, които участваха на тези избори, към броя на гласовете можеше да се добавят още 67-70 хиляди гласа, което щеше да доведе до абсолютен резултат от 530 хиляди гласа. Малко повече напъни и „някои други“ неща и резултата щеше да е – победа. Да – ама не! Трябва да се тури край на това безметежно и неграмотно управление на БСП. С тези лидери – до тука!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *