БЪЛГАРСКИА НАРОД Е МЪДАР И НЯМА ДА ЗАБРАВИ РУСКИТЕ БРАТЯТА-ОСВОБОДИТЕЛИ

БЪЛГАРСКИА НАРОД Е МЪДАР И НЯМА ДА ЗАБРАВИ РУСКИТЕ БРАТЯТА-ОСВОБОДИТЕЛИ

Няма по-дълго и по-черно робство от това, което близо 500 години бе заробило България. Възкръсването ни, като народ със свое име и място в Европа е едно от най-големите чудеса в човешката ни история като българи.
Русия заплати нашата свобода с кръвта на десетки хиляди свои синове. Никой никога и никъде не е заплащал в световната история, такава цена за свободата на друг народ. Руско-турската освободителна война от 1877г – 1878г е едно ново начало, едно ново раждане на българската държава и нация.
Героичната борба на българския народ за национално освобождение и независимост, свещено право на всеки народ, и нечуваните жестокости извършени от турските орди в България при потушаването на Априлското въстание, събудиха съвестта на целия християнски свят. Но преди това бяха и столетия на съпротива: с хайдути, със завери и комитетски съзаклятия, с воеводи и апостоли. И те за времена на страдания родиха в тъмнината на вековете исполините на българската национална революция: Раковски, Левски, Каравелов и Ботев, Караджата, Бенковски и Волов, които спасиха поруганата чест на Отечеството.
Православната вяра и славянската принадлежност са златната възможност на благородната мисия, която е отприщвала енергията на руското общество през вековете, придавала му благородство и достойнство, окриляно е от славата и величието на Русия и е предопределяла пътя за Освобождението на България.
Да, точно това свойство е присъщо на народите ни – да потърсим преди всичко опора, в която са дълго натрупвани и православните ни сили, и сега толкова могъщи у нас. Не трябваше ли с тези християнски нации от Изтока да се сближим и сдружим, защото нашите собствени свещени предшественици са по-ярко и по-здраво изразени, отколкото при другите западни народи“.
Недвусмислено доказателство за това е днешната наша народностна участ, когато в прегръдките на т.нар нов цивилизационен избор, без приятели и надеждни съюзници, България се топи пред очите на света от невиждан демографски срив. И над престъпното безхаберие на колониалните надзиратели.
Днес все по-често, особено около националния празник 3-ти март, се размърдва и размирисва най-презрения сволъч в съвременна България. Като черни червей и смрадовранки пропълзяват с късна дата, за да омаловажат и отричат героичната смърт на двеста хиляди руски войни сътворили безпримерен подвиг в историята на руски народ за Освобождението на майка България.
И Русия и България, всяка поради своя път през историята и поради неразривния духа, културата и цивилизационната им същност са и ще бъдат несменяема цел за обстрел, ненавист, омраза и мъст на Запада. Осъдени от тази ненавист и под каквито и форми да бъде прикривана тя, единственото, което ни очаква през следващите годините е беднотия и страданието. „Страданието мен по-силно с теб ме свързва и нашата любов в една съдба превръща“- /стих на българският поет Атанас Далчев./
А народ, който добре умее да оцени цената на свободата си, той знае да почита и своите освободители. И не забравя принесените за неговото освобождение свои и братски жертви. Българският народ е мъдър народ и никога няма да забрави братята-освободители.

Илия Миладинов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *