ВИНА И ОТГОВОРНОСТТА НА БСП ЗА НАШАТА СЪДБА 3 ЧАСТ

ВИНА И ОТГОВОРНОСТТА НА БСП ЗА НАШАТА СЪДБА
3 ЧАСТ
Трудно е, и доста е деликатно да разобличаваш субекти, които са си втълпили , че са фактори , или основни фигури в едно политически формирование като БСП. Нещата наистина са усложнени , деликатни и е трудно да се пристъпи към открити обвинения . Въпреки , че фактите са неопровержими в обективните реалности. Но би трябвало да се върнем назад във времето и да проследим нещата от началото.
Неолиберализмът е един от най-надеждните и успешно приложени механизми за притъпяване на конфликтите и недоволствата. Той дори сполучи да ни изведе от „съзнанието в себе си“ и манипулира „съзнанието за себе си“ като внуши чрез левите политически субекти, че не съществуват като класа в предишния си вид, защото времето днес е различно и работещите са на прага на благоденствието и сигурност в бъдещето. Неолиберализма успя още , да убеди всички, че вече не са необходими идеологиите и че противоречията в обществото не са класови . Обруга се комунизма и тоталитаризма и ги представиха като зловеща теория и практика, водеща народите до икономическа и политическа безизходица. На тази лъжа се хванаха левите партии и интелектуалци и те охотно се отказаха от идеологията на марксизма и приеха социалдемокрацията като своя политическа философия и практика. Или по простичко да си го кажем : замирисаха им паричките , а след паричките им трябваше власт и влияние. Те краставите кучета лесно се откриваха и съвместно си чешаха мераците , независимо от коя порода са .
Това е дивия капитализма , които дава първо шанс на всички предприемчиви мутрясали шарлатани , измамници и каква ли не сволоч, почувствали недосегаемост от държавата и закона. Тия същите си свършиха „работата“, за да настъпи след тях политическата мафия начело с олигарсите. Нямаше как и от къде да се излюпят толкова подготвени и надарени с апетит за бързо забогатяване освен от котилото на БКП/БСП.
Ненаситността им и несъобразяването с обикновения българин е безпощадно и неудържимо. Това води до ерозия на все още не доизградената система, но и едновременно тя поощрява и събужда недоволствата и съпротивата. В едно човешко общество не е възможно, в днешния век на комуникацията и информацията, колкото и огромна да е нейната мощ , тя системата да поставя в абсолютно подчинение човека, да си играе с него и да го обезчовечава. Даа ! Това става днес и тук в България и тук в Монтана!
Капиталът днес се е превърнал в субект на историята, нейна главна движеща сила. В него се генерира огромна социална енергия, чието освобождаване или неволно, или организирано изпускане би имало ефект мощен взрив.
Изобщо състоянието на системата е обезпокояващо и тя е принудена да решава проблема за своето оцеляване. Системата оцелява като създава военни конфликти , за да изпусне „парата“ / Случая с конфликта САЩ / Иран/
И ако се спрем както в предишните статии за ВИНА И ОТГОВОРНОСТТА за съдбата ни то : ЗА ВИНАТА нещата ги изяснихме , те са категорични и за нас членовете на партийните организации и на политическия елит съвместно с олигарсите. Какво трябва да се направи , за да се облекчи ОТГОВОРНОСТТА ? Какво трябва да се случи в БСП ?
Продължавам да твърдя и да се водя от разбирането, че без идейното изчистване на Партията, без организационното укрепване и възстановяване на идеала, морала и други човешки ценности в центъра и по места, БСП трудно може да се превърне в притегателен център и да изиграе своята роля на гръбнак и надежда на болшинството бедни хора в България.
Дългосрочно действие за развитието на отборния манталитет и личността трябва да продължава докато бъде изчистен от вирусите на капиталистическите идеологии. Всичките там, лицемери , кариеристи, използвачи, догаздачи, които усърдно се редят за изборните листи и някаква хранилка за влияние , власт и пари трябва да се разобличи и измете тази сволъч от организациите . Колкото по-рано започне тази интервенция, толкова по-добре. Така определено ще се изясни коя е БСП и къде стои в политическото пространство.
В колективните интереси трябва да се появяват изисквания, които да се превръщат в морални нормативи към членовете на една социална общност. Това нещо в Общ. партийна организация Монтана не съществува . С помощта на Кирил Добрев и Атанас Костадинов Общинската организация се феодализира .
Въдвори се специален порядък от зависимости и послушание и основните играчи и партийният лидер спокойно плуват в комерсиалните си води. От време на време така наречената „групичка – опозиция “ се опитва да им разклаща лодката , та се налага да им подхвърлят по някое местенце в листа , или някакво „особено „внимание гарнирано с надежда да топнат човката си отново в някаква хранилка. Чакат , та до ден днешен чакат ! Пишат жалби и чакат ? Мисля , че вече са забравили какво чакат . Големият им проблем е кой да е лидера . Лоша работа е , че те почти всичките се имат за лидери. Поне се събират от време на време в някое заведение , та да си вдъхнат кураж и отново да пишат и чакат. Жалка работа ! Имат ВИНА и те ! Не допуснаха млади хора до лидерски позиции в организациите си . Мълчаха като затиснати и угодничиха на новите властници като не споделяха с младите истината за възхода на България по време на социализма . Днес отново си мълчат ! Виждат как се подготвя внушението да приемем бизнес – социализма като нормален еволюционен фактор в времето в което живеем. БСП не е истинска лява партия . Тя не е преодоляла мисленето си че политиката е просто една сделка, където всичко – идеи, съвест, принципи, морал е за продажба.
Парадоксално е , че някой от „групичка – опозиция “ си въобразява , че може да се класира отново за партийната стълбица . При тия новоизлюпени алчни бизнес – социалисти , това е изключено да се случи .
При тази ситуация едва ли може да се съмнявам , че е възможно всеки един член на колектив в БСП може да осъзнае своята роля, и да бъде максимално полезен в изграждането на боеспособен колектив в класовата борба за социална справедливост. А ЗА ВИНАТА И ОТГОВОРНОСТТА ЗА СЪДБАТА НИ ? КОИ ЩЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ? ………. ПОТЪРПЕШИТЕ ПОНЕ СА ИЗВЕСТНИ !

Илия Миладинов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *