Във Видин , Лом и Монтана хората много трудно си плащат задълженията

Във Видин , Лом и Монтана  хората много трудно си плащат задълженията

– Това означава ли, че българите живеят все повече на кредит?
– Бих казала, че отново започваме да взимаме кредити. Защото в годините на бума на кредитирането беше лесно и необмислено. Сега, в годините на кризата, стана обратното поради насадения страх. Това беше взаимно – банките бяха предпазливи в отпускането на пари, а потребителите пък не искаха до взимат кредити. Но сега раздвижването е в двете посоки.
– Къде у нас хората задлъжняват най-много?
– В Северозападна България, по-точно във Видин, Лом, Монтана, хората много трудно си плащат задълженията. Но там и финансовите институции бяха изключително предпазливи и с високи критерии за отпускане на кредити. Най-големите длъжници са концентрирани в големите градове – София, Варна, Стара Загора, Бургас и Пловдив.
Разкажете как събирате борчовете от длъжниците? Често хората асоциират работата ви с тормоз, оплакват се от постоянни телефонни обаждания.
– За нас най-важен е контактът със съответните длъжници. Нашата първа задача е да намерим връзка с него по телефона или чрез изпращане на писмо. Следват преговорите, т.е. как са възникнали проблемите, какви са начините за разрешаването им. За нас преговорите са мек начин на събиране на дълговете. Има, разбира се, начин на комуникация с уважение, за да се запази достойнството на отсрещната страна. Няма значение, че човек е длъжник, това на всеки може да се случи. В асоциацията имаме вътрешни правила. Например не повече от две позвънявания по телефона на седмица. По-нататък, в съдебната фаза се прилагат по-сериозните методи и събирането е принудително. В извънсъдебната фаза събирането на дългове е доброволно.
В сайта ви пише, че посещение в дома или работното място е втората фаза по събирането на дълговете?
– Посещения в дома или офиса ползваме много рядко. Има все по-малко специализирани компании, които правят такива посещения. Кредиторите ги ползват за по-трудните случаи или когато не може да се установи контакт, за да се разбере дали човекът живее още на адреса, на който са изпратени писмата. Този вид компании ги ползваме за пощальони. Когато се купи портфейлът от задължения има една стъпка, с която ние трябва да уведомим съответния длъжник, че вече има нов кредитор. Но много често адресите, които са декларирани, са неверни. За по-големите задължения също изпращаме хора да идентифицират адреса. Все по-рядко се ползва тази стъпка, защото българите не са склонни, като се позвъни на вратата, да преговарят.
Колко време трае т.нар. от вас меко събиране?
– Каква мярка ще се използва, зависи от кредитора. Обикновено те ни възлагат портфейлите със задължения за период от един до три месеца. Ако за този период ние не сме успели да съберем дълга, тогава се решава дали да пристъпим към съдебното събиране. Интересното тук е, че много клиенти при първите разговори отказват директно да платят и казват да заведем съдебно дело. После обаче, когато се пристъпи към съдебни действия, те съжаляват и настояват да започваме преговори. Често хората не осъзнават какви са последиците за тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *