ГРАЖДАНСКИТЕ СДРУЖЕНИЯ СЕ АКТИВИРАТ И ПОЕМАТ ИНИЦИАТИВИ

ГРАЖДАНСКИТЕ СДРУЖЕНИЯ СЕ АКТИВИРАТ И ПОЕМАТ ИНИЦИАТИВИ

Живеем в епоха на големите приказки, а истинския смисъл в тях липсва. Политиците и управляващите дори не се притесняват да ни лъжат безцеремонно и да ни напътстват да живеем смирено, да бъдем доволни от малкото и да си мечтаем за розово бъдеще. А те милионерите ще ни напътстват и ще ни определят как да живеем в този прекрасен капиталистически строй, в тая прекрасна от много години мечтана за тях демокрация. Кой трябва да мразим и кой трябва да обичаме и да му бъдем преданни.
Епоха на красиви думи и никакви, ама никакви традиционни български и християнски традиции!
Епоха на бурни крясъци и манипулации от медиите и същевременно нулев резултат и опит от истината от някогашната близка история на България.
Епоха на самочувствия за надменност и господство , без нито една реална дейност в полза на народа.
За какво сме на този свят, ако се страхуваме от Събуждането ? Що за народ сме ?! Реалността е видима за всеки, който има ума и смелостта да вникне в настоящето, сигурно ще съзре бъдещето
Днес всичко това вълнува твърде малко хора у нас, но утре ще развълнува повече, а после – още повече. Ще се стигне и до бунт на „щастливите“ роби, те няма какво да губят , освен жалкото си робство в колониалната страна. България е прогнила и ерозирала. Политическата класа и олигархията са твърде заети със своето обогатяване, корупцията е навлязла така дълбоко не само в институциите и във всички структури на живота, но и в съзнанието на хората. Българите са така обезверени, деморализирани и пометени от бедността, от отсъствието на елементарна справедливост, че единствената реална съпротива, която може да ни извади от това състояние на будна кома е будното гражданското общество. В Монтана вече са налице няколко граждански сдружения. Някой са с притихващи дейности, но има и доста активни Граждански Сдружения като Клуб „Огоста“ и „Клуб на Авиацията“, това са два клуба на бивши военозирани подразделения на МВР и БНА /пенсионери предимно/, в които членуват и много обикновени граждани от Монтана и околността. В резултат от активността им се разрешиха и задвижиха няколко много сериозни проблеми в Монтана. Обединявайки и няколко политически партии, които предпочетоха инициативите и отговорно застанаха редом с Гражданските Сдружения за решаване на проблемите. Това доказа ,че Сдруженията имат голям потенциал да обединяват и бъдат сериозен корегир на обществено политически живот в Монтана. Гражданските Сдружения са готови да застанат, защитават и спомагат за всяка идея и инициатива на партия , или Общинско начинание, което да е в полза на Монтана и монтанчани.
Но големият проблем си остава демографската криза като ,че ли тя става необратим процес. Редица анализатори казват, че вече е разрушена нашата най-съкровена идентичност, че нямаме реално общество. И това като ,че ли допринася допълнително за всенародното отчаяние, което ни е обхванало? Живеем в опустошителна анархия, създадена нарочно и с умисъл. Но днешният политически живот е толкова нечистоплътен, повсеместната корупция и наглост от настанилите се феодали по Общини, че несправедливостта е така отчайваща, че погнусеният от всичко българин се надява на последното – на чудото, на „месията”, която ще се появи и „оправи“ нещата. Неее! Не ни трябва „месия“- трябва ни да викаме „неволята“. Трябва да си създадем наша идеология и тази идеология да работи за нас и нашите интереси. Това е голямо предизвикателство , това е новаторство , това е и определен риск , защото е високо интелектуален и човечен , които може да донесе голям подем на удолетвореност в интересите ни и удоволствие в отношенията ни. Всичко зависи от нас самите. Аз не искам да бъда пионка в друга идеология ,да бъда лъган ,манипулиран и експлоатиран. Искам да съм свободен и независим. Затова искам идеология , която ще бъде в наш интерес.Какво трябва да се направи?
/ще продължим в следващата статия/
ИЛИЯ МИЛАДИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *