ДА БЪДЕМ , ИЛИ ДА НЕ БЪДЕМ

Аз 5. 11

ДА БЪДЕМ , ИЛИ ДА НЕ БЪДЕМ

Има моменти в човешкия живот, когато трябва и дори се налага да се вземат обмислени и отговорни решения за собствената съдба, съдбата на мястото в което живееш, поколенията и Родината. Аз бих нарекъл такова решение отговорно решение, което символизира личната отговорност на всеки от нас. Неолиберализма– идеология за обществен строй, чиято крайна цел е да ликвидира националните държави и да създаде на тяхно място една глобална пустиня, населена с безволеви роби и управлявана от продажни, самозабравили се, жалки послушници. Това е днес България, това е и днес в Монтана. За съжаление се оказа, че монтанчани не могат да излъчат от средите си доказани хора, които са кадърно идейно изградени, можещи да дадат сериозен отпор на идейната подмяна на социалистическата идея с неолибералната идеология. Тема дъвчана от много време, но резултати никакви. Няма да се спирам на причините, защото те се всеобщи в цялата БСП. Но нека спомена това, че дълги години БСП отгледа безгръбначни некадърни послушници в лидерските си редици по места. Сега се видя дефицита на можещи идейни кадри. А настанилите се комерсиални играчи, които успяха са се вградят в БСП се ориентираха към феодализиране на Общинските ръководства на Партията и целенасочено използването й за лично облагодетелствуване, съчетано с влияние и власт. Това сложно преплетено кълбо от интереси също е причина Монтанската Общинска Организация близо две години да не функционира. БСП в Монтана не се развива и укрепва, въпреки еуфорията след президентските избори, напротив мутира още повече! Апетита за власт и влияние се утвърди още повече, породено от лична амбиция и интереси. Устава на партията се превърна в ненужен кодекс. Нарушения недопустими за една лява партия, дори фрапиращи – счетоводни, организационни, идеологически, липса на политически живот, мълчание при опит за заличаване историческата памет на България /и по времето на социализма/, мълчание и по издевателствата с братска Русия и т. н. дори и масово не плащане на членски внос – пример : не плащала самата председателка на Монтанската Общинска Организация. Това на какво прилича ? Катастрофална безотговорност, граничеща с някакво безумие ,че може да съществува такава организация ! И на всичкото отгоре със завидно самочувствие на преуспял феодал си избра послушни и зависими популисти стимулирайки ги с обещания и надежди, че могат да се възползват от бъдещото на партията, когато е на власт , или близо до властта, но не да забогатеят, а да повдигнат стандарта си на живот, защото те са само послушни и верни на господарката.
Сега това е хит сред средите на БСП да се обграждат с „послушни и верни“и да забогатяват, а това значи дълго да са с влияние в партията и властта. Не виждам, за съжаление, сред хората в ръководството на БСП такива, които осъзнават каква отговорност се възлага на БСП за бъдещето на Монтана и България. Но пък са предостатъчно тези, които отсега потриват ръце и се облизват при мисълта, че ще докопат властта и ще се настанят в нея. Най-лошото е, че те са се впили във партийните структори по места като раков тумор и няма лесно да пуснат своите привилегии да определят политиката и листите за представителност. При извършената проверка на организационното и финансовото състояние на Общинска организация на БСП Монтана от Общопартийна Контролна комисия на БСП се установи изключително тревожно състояние на Общинската партийна организация Монтана. Избраните от конференцията ръководни и контролни органи не изпълняват задълженията си. Вътрешно – партийното напрежение е доста високо. Липсват мерки за работа с основни партийни организации и решения за разширяване влиянието в Община Монтана.
И накрая : Предоставя на НС на БСП информацията на работната група с направените от нея изводи, оценки и препоръки и му предлага да предприеме мерки съобразно уставните си правомощия за преодоляване на проблемите в Общинска партийна организация на БСП Монтана.
Е…. е това са някакви конкретни мерки за проблема от 2 години близо. Като през тия 2 години са написани десетки писма с информация за тревожното състояние на организацията и …. нищоооо ! „Кучето си лае , а кервана си върви“. Кацат си в организацията парашутисти от Позитано , плащат си и стават депутати – това е ! „Имаш крава – пиеш мляко, нямаш крава – гледаш“. И от цялата тази дандания съм на мнение, че вече сме стигнали до ситуация, в която извън БСП има повече социалисти, отколкото в БСП. И всъщност какво може да се очаква в близко бъдеще ? Според мен – нищо ! Всичкото ще си остане така както си беше. Само пушилка ще се вдигне и Светлин Николов зачервенял ще се усмихне и ще закрие конференцията, а самоназначилите се ще ни подарят по една усмивка, две кебапчета с бутилка студена вода, а достоините и истинските социалисти ще са отдавна напуснали конференцията и повече никога няма да участват в такъв маскарад. И….старата песен на нов глас. Това ще е сценария, ако се приложи устава. Това ще и края на монтанската организация. Това ще и много сериозен тест за НС на БСП – Позитано. Но, ако НС На БСП снема доверието си от цялото ръководство на Общинска партийна организация на БСП Монтана, което се препоръчва от Общопартийната контролната комисия, то нещата ще изглеждат по друг начин. Ще се рестартира организацията с нови избори и може да се очаква нов Председател с ново ръководство. С една дума -„Да бъдем , или да не бъдем!“ Невъзможно е да сме равнодушни към бизнессоциализъм и несправедливостта. С несправедливостта или си сътрудничиш, или се сражаваш. Истинската щедрост по отношение на бъдещето е да посветиш борбата си за социална справедливост в настоящето.

ИЛИЯ МИЛАДИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *