ДНЕС Е 23 СЕПТЕМВРИ 2021 г. ПРЕЗ 1923 НА ТАЗИ ДАТА Е ИЗБУХНАЛО СЕПТЕМВРИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ В МОНТАНСКО . НЕКА ГО ЗНАЯТ МЛАДИТЕ ХОРА. ВАШИТЕ ПРАДЕДИ ИЗЛЯЗОХА НА ВЪСТАНИЕ СРЕЩУ ФАШИСТКИ РЕЖИМ.

ДНЕС Е 23 СЕПТЕМВРИ 2021 г. ПРЕЗ 1923 НА ТАЗИ ДАТА Е ИЗБУХНАЛО СЕПТЕМВРИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ В МОНТАНСКО . НЕКА ГО ЗНАЯТ МЛАДИТЕ ХОРА. ВАШИТЕ ПРАДЕДИ ИЗЛЯЗОХА НА ВЪСТАНИЕ СРЕЩУ ФАШИСТКИ РЕЖИМ.

Паметта за Септемврийското въстание – 1923 година, е жива и днес, 98 години след трагичната, но славна епопея.
Денят 23 септември, в който избухва Септемврийското антифашистко въстание не бе отбелязано с нищо от никои . 6 човека от Монтана сложиха стрък цвете на паметника на септемврийското въстание. .
Днес отново е 23 септември, но годината е 2021. Днес от това място се дават тласък на разнопосочни мисли и тълкования – днес какъв ден е – празник , или панихида на погрома и кои носят политическата отговорност за хилядите избити българи ? Искам да знам кой е виновен за смъртта на един от дядовците ми ? Вероятно този въпрос е от тези, които никога няма да получа отговор!? Но аз го зная !
С какво се асоциира 23 септември 1923г.? За едни той остава светъл празник, честване на въстание срещу фашистки режим. За други това е селски метеж. Преди да се пристъпи към разглеждане на проблема, е необходимо най-общо да се изложат и анализират Септемврийските събития. Политическият опит на създателя на социалистическото движение в България Димитър Благоев се е опитвал да се противопостави на каквито и да било прибързани революционни действия на левите комунисти в БКП, което би поставило партията извън закона и в политическа изолация, но младите и радикално настроени дейци на партията начело с Георги Димитров и Васил Коларов, вдъхновявани и подкрепяни от Коминтерна, надделяват в полза на организирането на това въстание.
Последиците – нечувани зверства при потушаването на въстанието, спрямо невъоръжени селяни от правителствени войски и масови изстъпления срещу мирното население от шпиц – командите на ВМРО. Зверства, палежи, саморазправа без съд и присъда, дори срещу не участвали, но неудобни.
Извода – Изключително недооценени и непреценими развития на революционната ситуация по време на подготовката и по време на военните събития, след избухването на въстанието. Отговорност ?! От кои и от кой ?! Май няма !А жертвите са хиляди и хиляди опожарени домове. Но тези същите загинаха за мечтите си и вярата, че света може да стане по добър и по-справедлив. Животът и делото им е пример за ярка човешка съдба, отдадена в защита на най-светлите идеали – справедливост , солидарност и свобода ! Е това ме накара да сведем покорно глава и поднеса цветя на тези „същите“. В тяхното съзнание е имало един идеал за които са били готови да дадат живота си. Къде е сега идеалът? Питам лидерите на БСП Монтана ?! Но… кои лидери ?!, Тези които приличат на хибридни плодове ли ?
Кой съкруши и унищожи тази силна идея, която даряваше вяра и доверие на човешкия ум.
Ето още една много важна причина да се разграничим от политиката
на буржоазната номенклатура на БСП, тя е и в Монтана. Това е
утвърдена тенденция сред върхушката на БСП и по места. Тя е
стигнала до там, че вече избягва дори историческата истина, само
и само да се докажат като феодали и господари на статуквото. Затова
местното ръководство на Общинската партийна организация не
присъства на такива чествания и подобни събития. Това е Наглост ! Това е позор ! Това ли е моята партия ? Това ли е партия на моите родители и дедите ми. Не е, тази партия за която е дал живота си един мой дядо през Септември 23 г. . Питам , от Общинска Партийна Организация Монтана наброяваща към 700 членове, защо присъстваха едва 6 члена ? Нашата сила е в съпротивата срещу неолибералната дясна политика, която направи България колониална страна! И заплитането на партията в мрежите на чужди идеологии, трябва да се брои за политическо престъпление. Нямаме политическо време вече, за да бъдем толерантни към тези явления като местните – бизнес „социалисти“
Датата 23 септември е застинала в един пантеон/храм/ от геройски дела, чийто дух на непримиримост за по достоен живот, трябва да бъде предаван на идните поколения.

ИЛИЯ МИЛАДИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *