ЗАМИРИСА НА ЛЪЖЛИВА НОВИНА

„Окръжна прокуратура – Монтана започна проверка на състоянието на язовир”Огоста”. Сигналът предизвикал проверката е от началото на тази година., подаден е от народен представител от региона и е от името на няколко политически партии и граждански сдружения.
Още през лятото на 2017 г. те настояха за проверка на водоема и пратиха специално подготвено становище до областния управител, парламента и обудсмана.
През ноември областният управител Росен Белчев сформира комисия, в която освен представители на администрацията и контролните органи, бяха включени и външни специалисти, която обследва язовира.
Заради започналата прокурорска проверка заключението на комисията не бе огласено. Вероятно това ще стане след месец, когато завърши прокурорската проверка..“
Това бе публикувано в :
НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА
Интересно ми е защо журналистката от „НОВИНИТЕ“ трябва да вгражда „народен представител“ в „спектакъла“ като нито един от петте ни депутата от Монтанския регион нямаха нито изявено желание да участват, нито понятие какво е дереджето на язовир „Огоста“. Дали пък сме свидетели на абсолютно нелогични тези, изказани от журналиста с умисъл да омаловажи една инициатива на Гражданските сдружения и представителите на политически партии в Монтанско. Явно като се раздрусат нещата по проблем, които може да рефлектират в обществото и се създаде условия за протести и т. н., или когато някой се осмели да каже истина и как стоят нещата, водещи журналисти изпадат в потрес. Далеч съм от мисълта да отсъждам някои за деянията му, но в случая реагирах на фалшива новина, че сигнала до прокуратурата е подаден от народен представител. Истината е, че Гражданските сдружения писаха до Върховна административна прокуратура много преди да запознаем депутатите ни с проблема с язовир „Огоста“. Но разбираемо е, че много е трудно да упрекваш някой, които се бори да оцелее. Това е и с Монтанските медии. Трудно се оцелява. Има и нещо друго, че големият сблъсък между печатните и електронните медии всъщност доведе до това печатните да не могат да отговорят на очакванията – като скорост на новината. Публиките бяха и продължават да бъдат възпитавани в интелектуален мързел. Не се четат коментари, не се четат анализи. И това доведе до това телевизиите да започнат да владеят цялото медийно пространство и безобразно да манипулират, рушат държавността и изтриват и подменят историческата памет на българщината. Тук вече сериозно се предвижда ролята, която ще има интернет медията. Печатните медии все повече усещаха безизходицата си и се ориентираха към сайтове в момента, в който вече се бяха появили първите информационни сайтове.
Има ли изобщо шанс да съществуват „свободни медиите” у нас, след като виждаме, че и в западните демокрации те не са особено свободни… , въпреки че конкуренцията и свободата на словото е на много по високо ниво от нашето.
Парите са тези, които казват кое е ценност. Човек не винаги намира сили да се възпротиви. Към това прибавяме, че не се дава възможност да се лансират нови идеи за бъдещето. Да се надяваме поне, че местните журналисти от Монтанските медии няма да останат безразлични и ще прибавят и своята тревога към нашата, за да бъдат огласени тревогите ни пред управляващите за състоянието на язовир „Огоста“ и сигурността на град Монтана
ИЛИЯ МИЛАДИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *