ЗА ДА ПОБЕДИ ЗЛОТО, Е НЕОБХОДИМО САМО ЕДНО-ДОБРИТЕ ХОРА ДА НЕ ПРАВЯТ НИЩО.

ЗА ДА ПОБЕДИ ЗЛОТО, Е НЕОБХОДИМО САМО  ЕДНО-ДОБРИТЕ ХОРА ДА НЕ ПРАВЯТ НИЩО.

Г-н Костадинов,

Преди няколко дни,  Вие проведохте среща с председатели на ОПО по повод  лошото организационно състояние на общинската партийна организация в гр.Монтана. Обсъдиха се много въпроси, чухме Вашето мнение, но по някой от тях нашето мнение е друго и затова ще го споделим публично.

Първият въпрос относно представянето на БСП на парламентарните избори през 2014  и  2017 г. и сравнението, което направихте. Да, съгласни сме с Вас, че БСП се представи лошо на изборите през 2014 г. и добре през 2017 г., но не казахте причините за лошото представяне. БСП отиде на избори през 2014 г. след управлението на Пламен Орешарски, което беше оценено като лошо. Хората бяха ежедневно на улицата недоволни от това управление, в което г-н Костадинов и Вие бяхте част като зам.министър на екологията. БСП отиде на избори след недобре представилата се коалиция между ДПС, БСП и Атака, която хората оцениха като провал. БСП отиде на избори след избора на г-н Делян Пеевски, предложен от БСП.  Могат да бъдат изброени още много причини, но това едва ли е необходимо. Тогава в БСП имаше хора, които  се бореха и отстояваха принципите, идеите, честта и достойнството на БСП и въпреки хулите, въпреки загубата запазиха авторитета на БСП, за да може сега партията да се представи добре и достойно. Президентът Радев със своето достойно поведение беше припознат от българския народ, който го избра!

Сега голяма част от тези хора са отстранени на общинско и областно ниво, а както разбрахме в последните дни и на национално, след задкулистни договорки и обещания за постове. В такива договорки и задкулистни действия на общинско и областно ниво Вие взехте дейно участие.

Вторият въпрос, който обсъждахме бе за вашето участие, съдействие и вина за строителството на обект „Воден цикъл” – Монтана, която вина Вие съвсем нечестно и подло прехвърляте на други хора. Поради тази причина изразяваме публично нашето мнение.След като започна строителството на обект „Воден цикъл” по един изключително лош и некачествен проект, който въпреки огромните средства, които държавата предостави на Община Монтана в размер на 56 000 000 лв.,  не се реши качествено нито един въпрос.Проектът не решаваше въпросa с огромните загуби на вода около( 74 % , които се плащат от гражданите на Монтана. Цената на питейната вода е една от най-високите в страната, в един от най-бедните райони в Европа. Независимо, че се знаеше, че водопроводната мрежа е достатъчно стара – амортизирана и неефективна,подмени се една малка част от нея, а основно водният  цикъл бе подмяна на канализационните бетонови тръби с пластмасови.  Канализацията,  беше достатъчно здрава и освен това оразмерена за град със 100 000 жители. Сега всички знаем колко останахме да живеем в Монтана. Да не говорим, че такава голяма инвестиция би трябвало да реши и други въпроси, свързани с безработицата, с доходите на населението, с технологичното обновяване на монтанските фирми или общо казано подобряване на благосъстоянието на гражданите на Монтана.

Нищо подобно не се случи. Освен това в процеса на строителството гражданите на Монтана разбраха, че вместо строителен пясък, както е по проект, започна да се слага за подложка под тръбопроводите хвост от хвостохранилището на мини Чипровци, наречен със звучното име „индустриален пясък”.  От протокола, на направените изследвания от една от най-добрите лаборатории- Дирекция изпитвателна лаборатория към „Евротест контрол”ЕАД-гр.София  се вижда, че в хвоста индустриален пясък има 36 химически елементи, от които особено вредните за човешкото здраве и природа са арсен, олово и живак. От протокола се вижда, че например арсена в хвоста-индустриален пясък положен под тръбопровода на Монтана количеството надвишава около 9 пъти допустимите норми, съгласно законите на България. Хвостохранилища са съоръжения и оборудване за съхранение или погребване на радиоактивни, токсични и други отпадъци, вредни за здравето на хората и природата.

Тогава на свое заседаниое членовете на Общинския съвет на БСП решиха да сезират правителството с министър председател Пламен Орешарски, в което и Вие г-н Костадинов бяхте зам.министър. Бяха изпратени писма до г-н Орешарски, както и до общинските съветници на Монтана, чиито зам.председател беше г-н Светлин Николов, сега зам.председател на ОбС на БСП. Отговори не последваха. Според нас на тези въпроси смислен отговор не може да се даде. В това време вие като зам.министър на екологията бяхте лично уведомен, а освен това Вие посетихте обекта и с очите си видяхте хвоста по улиците на Монтана, който хората дишаха, а  децата си играеха в хвоста-индустриалент пясък.

Между другото г-н Костадинов трябва да знаете, че Монтана е на едно от първите места в страната по смъртност, най-вече детската.

Освен това знаехте и за 16 проби, взети от Изпълнителната агенция Околна среда /ваш ресор/, от ОД на МВР и БАН, където количествата във всички проби на хвоста-индустриален пясък, надвишаваше допустимите норми между 12-16 пъти.

За тези и много други безобразия Вие знаехте и не реагирахте, както и не реагираха проектантът , консултантът на обекта и техническия надзор, служби на общинско и институции на държавно ниво. Такова безумие да отидеш на 35 км от града да натовариш хвост от загробено хвостохранилище, да го докараш и да го сложиш в земята под града без никой да те кара едва ли някога, някъде е имало в държавата.            .

Въпреки това гражданите на Монтана и независими организации все пак успяха да спрат насипа на хвоста в града, но 15 000 т заедно с арсена, олово и живака останаха по тръбопровнодите на обект „Воден цикъл”-гр.Монтана.

Обектът „Воден цикъл” бе приет и открит с фанфари от министъра на околната среда Искра Михайлова в момента евродепутат от ДПС. На откриването обаче не присъства нито един служител на Областната администрация, включително и областния управител. Защо не отидоха на откриването може да си отговорите – сам.

Г-н Костадинов,

Сега като водач на листата на БСП съвместно с г-н Дилян Димитров, водач на листата на ГЕРБ, както и Димитър Аврамов-водач на листата на ДПС и ваш добър политически съратник, бихте могли да внесете в парламентарната зала предложение за промяна на екологичните закони в раздела хвостохранилища, а именно държавата и фирмите вече да не строят хвостохранилища, да не се загробява хвоста, за да не се харчат пари. Хвостът да бъде прекръстен на индустриален пясък, нормите да бъдат променени, хвоста да се влага в строителството и промишлеността, а икономията от парите да отиват например за увеличаване на пенсиите, а не в частни джобове.

Като основанията за промяна  в законите Ви да бъдат – щом като в областния град Монтана може да се строи с хвост, значи би трябвало да може да се използва в строителството и в други градове.

Тъй като почти всички общински и държавни правораздавателни органи и  институции приеха, че хвоста е безопасен и може да се използва в строителството, значи предложението би могло да се приеме.

Освен това в гр.Монтана всички медии и журналисти  знаеха за полагането на хвоста под тръбопроводите на гр.Монтана и мълчаха, значи предложението е приемливо

Щом като част от хората в община Монтана виждаха полагането на хвост и смятаха това за нормално,  гласуват на избори за хвоста, значи предложението би могло да се помисли, че е приемливо.

Това предложение  ще помогне на хората да продължат да говорят за паралелната държава, а защо не и за паралелната общинска власт.

Г-н Костадинов, може да предложите да  подкрепят това предложение г-жа Десислава Атанасова, г-н Томислав Дончев, г-жа Корнелия Нинова и други народни представители, които  знаеха всичко за „Воден цикъл”- гр.Монтана, но сметнаха, както Вас, че всичко е нормално.

За да победи злото, е необходимо само  едно-добрите хора да не правят нищо. /Едмънт Бърк/

/ОТ ГРУПА СОЦИАЛИСТИ ОТ МОНТАНА/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *