За да стане реална „надеждата“  ни трябва да се случат три неща задължително.

За да стане реална „надеждата“  ни трябва да се случат три неща задължително.

 

И след тези поредни избори животът на българския избирател едва ли с нещо ще  се промени , въпреки оптимистични очаквания,  след  „детрониране“ на Б. Борисов.    Така се е случвало след всеки избор . Всеки българин е с надеждата ,  че ни очаква промяна и доброто от промяната ще стигне до всеки.  Днес ни остава надеждата, ако я има изобщо? А  преди изборите имаше много от местните партийни лидерчета ,които се опитваха да внушават и раздават надежди. А всъщност живеем в една абсурдна робска анархия на властови колониален произвол.  Свят с фалшив модел, фиксиран върху капиталови печалби в ущърб на елементарно човешко достойнство и почти никакви  стандарти за човешка сигурност.

Едва ли в историята си българите са оставали в такава безизходица, лъгани и унижавани от всякъде, без никакъв шанс и лъч надежда да заживеят в своята държава България с някакъв нормален стандарт на живот.

За да стане реална „надеждата“ и се подобри осезаемо живота ни трябва да се случат три неща задължително.

1 .  Трябва да си върнем държавата на българите .

2 .  Да се утвърди силно гражданско общество

3 .  Да съществува истинска лява политическа формация , която да е   политически  представител на трудовите и онеправданите хора и едновременно да е безкомпромисна опозиция към каквото и да е правителство .

Едва тогава „доброто ще достигне “ до всеки българин.

Ще изкажа мнение и позиция само по трета точка ,  защо това е много важно условие , което е решаващо да се сбъднат и първите две точки . Вече съм убеден , че такова истинско „ляво“ в България няма. Безумното поведение на Нинова вътре в партията и извън нея само ускори и потвърди  процеса  на разпад на една неолиберална буржоазна партия нямаща нищо общо с социалистическия идеал.  Драмата в БСП ще продължи да се задълбочава , докато  наистина  отмре . Тя се движи по инерция, без много усилия на политическа аргументация , изсмуквайки последните сили на  привърженици  с минали зависимости, родов принцип и идеологическата консервация на възрастните хора, по един твърде арогантен начин.

Прогнозата ми е, че ако  Корнелия Нинова не подаде оставка  още сега , в БСП ще продължат процесите на  протест и  разпад и на още по-значими загуби на обществено доверие. Нинова дали пък не разбира , че в политиката е така – оставката е признак на съзнание за допусната грешка  и отговорност. Няколко пъти изразих мнение , че  най-голямата си подлост по отношение на левите хора БСП  се упражни още  преди Нинова – по времето на Станишев и неговите предшественици.

При Нинова вече около 4 години, БСП е с по малко подлост спрямо хората на наемния труд, защото – макар ,  че пак прави същото – изгражда бизнес условия за свои послушници и не се ангажира да се бори за правата на трудовите хора ,  просто или мълчи по кардинални въпроси на една наистина лява политика, или излъчва десни послания. Пример : преданост към НАТО и доверие в розовото ни бъдеще в Евро съюза.    БСП не е лява партия, а по  скоро   корпоративна. Бедните хора останаха без представители в новия парламент.

Затова остават два варианта  за създаването на истинска лява политическа формация при тази ситуация. Или трябва да си превземем партията  наречена БСП , или  учредяване на нова истинска приемница на столетницата – лява партия , която да представлява 70 -80 % от населението в България. Ако се стигне до „превземането“ на партията , то Областните и Общинските съвети на БСП , заедно с председателите им трябва да да се закрият и се рестартира с  нова  идеология и устав. За целта трябва да  се  направят  няколко неща:

първо, да махне някои отчайващи физиономии, еталон на посредствеността, които се водят знакови лица на БСП, и на тяхно място да създаде нови такива, тоест да подмени „качеството” на партийния елит  към идеологически подготвен кадър към социалистическия идеал.;

второ, да започне да изговаря конкретни истини, като напусне традиционния езиков фалш, който вече дразни и не приема техните неолиберални „ценности“ отстранява избирателите;

трето, да открие грамотни хора, които да изработят стратегия за общуване с избирателите, тоест БСП трябва да работят усилено в областта на политическия маркетинг, нещо, което, според мен, е напълно непонятно за българските политици изобщо.

И още ред други неща необходими за рестарта на една нова левица.

Разбирам , че това е много трудно , някои ще кажат – невъзможно . Но столетницата е претърпявала много катаклизми и все пак е оцелявала и побеждавала. Така ,че това е само част от еволюционното  и развитието . Трябва да си го изживее и това . Големия проблем са кадрите и загубеното доверие ,  но за кадрите се  изисква грижи и отглеждане .   Липсата на адекватно поведение и не поемането на политическа и лична отговорност отблъскват и ще продължат да отблъскват българския социалист и избирател. Нека да се тръгне на чисто , с чисти идеали и времето ще работи за нас.  Така е по разумно и правилно , отколкото да гледаме как отмира една столетна партия ,  дърпана и използвана от шепа ненаситни капиталистчета  където при тях лъжата и корупцията са водещи фактори. В противен случай

в един прекрасен ден ще се появи такава чакана истинска лява формация,  която ще ни представлява. Това е злокобната прокоба на бъдещето. Защото, когато си прекалено беден, предпочиташ да умреш от куршум там,  на улицата ,  на барикадата , а не от нещастие , глад и „COVID19 “

Илия Миладинов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *