ЗА ДА СТАНЕ РЕАЛНА ОЧАКВАНАТА „НАДЕЖДА“ ЗА ПО ДОБЪР И СМИСЛЕН ЖИВОТ НИ ТРЯБВАТ ЧЕТИРИ НЕЩА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

ЗА ДА СТАНЕ РЕАЛНА ОЧАКВАНАТА „НАДЕЖДА“ ЗА ПО ДОБЪР
И СМИСЛЕН ЖИВОТ НИ ТРЯБВАТ ЧЕТИРИ НЕЩА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО
………………………………………………………………………………………………………………………..
И след тези поредни избори животът на българския избирател за пореден път разчита на „надеждата“ , че дойде момента нещо тотално да се промени и ….. мечтата за онова „доброто старо време “ без страх и несигурност в утрешния ден ще се осъществи. Въпреки оптимистичните очаквания, след „детрониране“ на Б. Борисов и все още неизвестността „да дойде доброто“ е доста актуално и не осигурено. Днес всеки българин е с надеждата , че ни очаква промяна и доброто от промяната ще стигне до всеки. Днес ни остава надеждата , която все пак е оптимизъм в бъдещето ни съществуване. Но не бива и да забравяме , че всъщност живеем в една абсурдна робска анархия на властови колониален произвол. Свят с фалшив модел, фиксиран върху капиталови печалби в ущърб на елементарно човешко достойнство и почти никакви стандарти за човешка сигурност.
Едва ли в историята си българите са оставали в такава безизходица, лъгани и унижавани от всякъде, без никакъв шанс и лъч надежда да заживеят в своята държава България с някакъв нормален стандарт на живот.
За да стане реална „надеждата“ и се подобри осезаемо живота ни трябва да се случат четири неща задължително.
1 . Трябва да си върнем държавата на българите .
2 . Тотална съдебна и прокурорска реформа
3. Да се утвърди силно гражданско общество
4 .Да съществува истинска лява политическа формация , която да е политически представител на трудовите и онеправданите хора и едновременно да е безкомпромисна опозиция към каквото и да е правителство .
Едва тогава „доброто ще достигне “ до всеки българин.
Ще изкажа мнение и позиция само по четвърта точка , защо това е много важно условие , което е решаващо да се сбъднат и първите три точки . Вече съм убеден , че такова истинско „ляво“ в България няма. Безумното поведение на Нинова вътре в партията и извън нея само ускори и потвърди процеса на разпад на една неолиберална буржоазна партия нямаща нищо общо с социалистическия идеал. Драмата в БСП ще продължи да се задълбочава , докато наистина отмре . Тя се движи по инерция, без много усилия на политическа аргументация , изсмуквайки последните сили на привърженици с минали зависимости, родов принцип и идеологическата консервация на възрастните хора, по един твърде арогантен начин.
Прогнозата ми е, че ако Корнелия Нинова не се оттегли още сега , в БСП ще продължат процесите на протест и разпад и на още по-значими загуби на обществено доверие. Нинова дали пък не разбира , че в политиката е така – оставката е признак на съзнание за допусната грешка и отговорност. Няколко пъти изразих мнение , че най-голямата си подлост по отношение на левите хора БСП се упражни още преди Нинова – по времето на Станишев и неговите предшественици.
При Нинова вече около 4 години, БСП е с по малко подлост спрямо хората на наемния труд, защото – макар , че пак прави същото – изгражда бизнес условия за свои послушници и не се ангажира да се бори за правата на трудовите хора , просто или мълчи по кардинални въпроси на една наистина лява политика, или излъчва десни послания. Пример : преданост към НАТО и доверие в розовото ни бъдеще в Евро съюза. БСП не е лява партия, а по скоро корпоративна. Бедните хора останаха без представители в новия парламент. Затова остават два варианта за създаването на истинска лява политическа формация при тази ситуация. Или трябва да си превземем партията наречена БСП , или учредяване на нова истинска приемница на столетницата – лява партия , която да представлява 70 -80 % от населението в България. Ако се стигне до „превземането“ на партията , то Областните и Общинските съвети на БСП , заедно с председателите им трябва да се закрият и се рестартира с нова идеология и устав. За целта трябва да се направят няколко неща: първо, да махне някои отчайващи физиономии, еталон на посредствеността, които се водят знакови лица на БСП, и на тяхно място да създаде нови такива, тоест да подмени „качеството” на партийния елит към идеологически подготвен кадър към социалистическия идеал.;
второ, да започне да изговаря конкретни истини, като напусне традиционния езиков фалш, който вече дразни и не приема техните неолиберални „ценности“ отстранява избирателите; трето, да открие грамотни хора, които да изработят стратегия за общуване с избирателите, тоест БСП трябва да работят усилено в областта на политическия маркетинг, нещо, което, според мен, е напълно непонятно за българските политици изобщо. И още ред други неща необходими за рестартира на една нова левица. Разбирам , че това е много трудно , някои ще кажат – невъзможно . Но столетницата е претърпявала много катаклизми и все пак е оцелявала и побеждавала. Така ,че това е само част от еволюционното и развитието . Трябва да си го изживее и това . Големия проблем са кадрите и загубеното доверие , но за кадрите се изисква грижи и отглеждане . Липсата на адекватно поведение и не поемането на политическа и лична отговорност отблъскват и ще продължат да отблъскват българския социалист и избирател. Нека да се тръгне на чисто , с чисти идеали и времето ще работи за нас. Така е по разумно и правилно , отколкото да гледаме как отмира една столетна партия , дърпана и използвана от шепа ненаситни капиталистчета където при тях лъжата и корупцията са водещи фактори. В противен случай в един прекрасен ден ще се появи такава чакана истинска лява формация, която ще ни представлява. Това е злокобната прокоба на бъдещето. Защото, когато си прекалено беден, предпочиташ да умреш от куршум там, на улицата , на барикадата , а не от нещастие , глад и „COVID19 „
Илия Миладинов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *