ЛИЧНО МНЕНИЕ, ЧАСОВЕ ПРЕД 2019 ГОДИНА

ЛИЧНО МНЕНИЕ, ЧАСОВЕ ПРЕД 2019 ГОДИНА

Последният ден от годината – време за равносметка и поставяне на нови цели и мечти, които да се надяваме, можем да осъществим през идната 2019 г.
Всеки народ в продължение на векове е създавал и предавал от поколение на поколение новогодишните си традиции, поверия и пожелания.
Ето защо те са толкова разнообразни и индивидуални, но пък са обединени от вечната човешка надежда и мечта, че новата година ще бъде по-щастлива, по социално справедлива и мирна от старата.
Трудно ни напуска мисълта за подлуделият свят в които живеем
Все пак, докато природата ни на лакоми и ненаситни хищници за енергийни източници и пазари, предизвиква сътворяването на невероятно унищожаващи оръжия и настаняване им на стратегически геополитически позиции, а това ни тласка към непредвидим по мащаби сблъсък, страхът ни възпира от него. Да се надяваме, че ако не разумът, то поне страхът, този мощен афект на страх от взаимно само унищожение, дано бъде фактор, който ще ни спаси от Армагедон на Планетата Земя.
Къде е мястото на европейските граждани в тези опасни процеси е излишно да питаме и коментираме, по скоро нека застанем на „нашето си“ място тук в България. Защото имам усещането, че сме едно примирено стадо, което пасе кротко и дружно в тучните поля на Пропагандната реалност, предоставяна и манипулирана от продажни журналисти и медии.
И ако се замислим за политическата „стабилност“, за която така често ни втълпяват герберите е статуквото, стагнацията, помирението и… страхът. Стабилен е само мъртвеца, защото движението вече не е негов проблем и реакция. Уважаеми управляващи: Стабилността крие страха от поражението, тя гримира бездарието. Стабилността е гримирана немощ, напудрена и прикривана нищета. Бездарието ни непрестанно ни убеждава, че няма алтернатива, че без него ще погинем. Но не е точно така.
Изходът – да създадем алтернативни жизнени опции за колективен живот и отговорност. Да направим така, че ресурсът от сляпо и глухо обществено недоволство да се трансформира в политическо действие, което ще създаде не просто нова политическа карта, но и нова социална чувствителност в гражданите.
Алтернативата е в осъзнато Гражданско Общество, което да поеме ефективен контрол и гластността над всичко ставащо в България.
Времето на героите е отминало, но копнежът някои да ни поведе живее и е надежда във всички нас. Някой, който да ни поведе и да ни опази от склонността ни да предаваме свободата и Родината си, да съсипваме бъдещето на деца и внуци. В обезлюдяването на градове и села, намирането на водач, формулирането на цели и отстояването на ценности, които неолиберализма умело и подло унищожи е все по-трудна задача.
За мен 2018 година е поредното доказателство, че България е изгубила ключа към своето бъдеще в позитивните му смисъл. Ние сме колониалните европейци, васалните европейци. Страна, която губи по един средно голям град на година. Държава, която успешно воюва с народа си, обричайки го на бедност и прокуда.
„Недоволството може да бъде потискано чрез страх, лъжи, подаяния… Това властта го прави години наред.
Но в неизвестен момент ще избухне не само гневът към властта, а омерзението от себе си. Това е по-мощният психически детонатор. Омерзение от безсилието, от неспособността да се справим с живота си, да се погрижим за бъдещето на децата си.
Това ще бъде ярост, не гняв, които ще се трансформира в мъст.
Денят на гнева не е далеч, въпросът е какви ще са последиците от него. Защото има опасност от лъжеспасители, които обичайно се оповестяват и легитимират именно на вълните на гнева. А тази измет и утайка на обществото е най отмъстителната. Не го ли изпитахме, страдаме и днес от неуспялите партийци, които и днес, ни са колониални съгледвачи и унищожават култура, образование, историческа памет и прокудиха индустриалния интелект в Европейска и Американската икономика.
Всичкото това е толкова сложно и трудно , но все пак всеки българин трябва да се замисли за единствената алтернатива и възможност за спасение – Силно Гражданско Общество. Да опитаме , а ? !
Щастливо и весело посрещане на новата 2019 г.

ИЛИЯ МИЛАДИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *