Нинова се държи като квартален побойник


/Михаела Маркова/

/Поглед.инфо/ Преди две години БСП избра за свой председател Корнелия Нинова. Толкова продължаваше мандатът на председателя през 90-те години. Периодът е достатъчен, за да покаже качествата си, а и ние да разберем каква политика ще води и по какъв начин ще упражнява правомощията си. Едни посрещнаха избора на Нинова с надежда. Вярваха, че нейната енергия е достатъчна, за да спечели властта и се надяваха, че тогава ще живеят по-добре. Сериозните политици виждаха опасности. Най-голямата от тях беше разделението в БСП – за поста председател се състезаваха 9 кандидата. Някои казват, че когато кандидатите са много, това означава, че няма Кандидат. Силите им бяха почти изравнение. Нинова сключи споразумения с групите от Пловдив и Варна и спечели с по-малко от 50 гласа. Този резултат показваше разделена партия.

Новият председател започна да трупа сериозни грешки. Тя задълбочи разделението. Непосредствено преди парламентарните избори реши да забрани на дузина знакови лица от БСП да участват в листите за народни представители. Наложи ограничения спрямо тях, но не и спрямо себе си. Изглежда, че нейните представи за справедливост предполагат да неглижира другарите си, за да ползва привилегии за себе си. Прави ми впечатление, че във всяка професия опитът е предимство. Той е знак за натрупани знания, ноу-хау, създадени контакти. Според Нинова той е минус.

Победата на президентските избори сякаш подсказваше, че надеждата, свързана с избора на Нинова, има своите основания. Беше създадена коалиция. Радев беше чудесен кандидат за президент – необременен от грешки в управлението, солиден, подготвен, сдържан, етичен, лишен от безсмислена злоба. Обикновено кандидатът, който ги демонстрира, печели изборите. Вместо да продължат неговата линия на поведение по време на предсрочните парламентарни избори, състояли се малко по-късно, БСП направи точно обратното. И ги загуби. Някои се опитват да ни внушат, че това е победа, защото депутатите били двойно повече. Всеки сериозен наблюдател ще ви каже, че Нинова изгуби едни спечелени избори. По всички правила на предизборната борба инерцията от победата на президентските избори трябваше да доведе до същия резултат и на парламентарните. Още повече, че те бяха организирани и проведени от служебното правителство, което новоизбраният президент назначи.

Факторът Нинова се оказа достатъчен, за да се провалим. Злобата и заканите за реваншизъм, отправени към политическия опонент, бяха ежедневни. В един момент Нинова, станала жертва на собствената си пропаганда, обяви, че едва ли не утре ще стане министър-председател.

Мисля, че това беше преломната точка, от която насетне БСП започна да губи. Упреквам Нинова за загубата на парламентарните избори, не само защото като председател на БСП тя носи отговорност за победите и загубите, а защото тя направи кампанията. Практически всички репортажи бяха с нея и се цитираха предимно нейни изявления. Следователно тя носи отговорност не само формално, но и фактически, задето изгуби гласовете, които Радев беше спечелил.

Загубата не отрезви ръководството. Нинова си повярва, че е победител и се почувства достатъчно силна, за да продължи разделението в БСП с огън и меч. Неглижира Красимир Янков и Георги Гергов, без които нямаше да спечели. Мисля си, че тогава Нинова приключи като председател. Бързам да отбележа, че не ги познавам и тяхното политическо и житейско поведение няма значение. Очевидно, че когато е сключвала споразумения с тях, Нинова ги е намирала за достойни свои поддръжници. В политиката най-важно е доверието, което можеш да получиш.Сигурна съм, че когато ги е молила за подкрепа, тя е спестила намерението си да се отърве от тях едва ли не веднага след избора. Тръгвайки срещу хората, които я избраха, тя явно демонстрира, че на нея не може да се вярва. От гледна точка на морала, фигурата на Нинова беше спорна преди конгреса, който я избра. Поведението й като председател даде много поводи за нови претенции в това отношение. Мисля, че докато Нинова е председател, БСП едва ли ще намери надеждни партньори.

Очевидно повярвала, че може да победи ГЕРБ със скандали и реваншизъм, днес я виждаме как яхва всеки протест, опитвайки се да го представи като свой. Вероятно поради липса на въображение да измисли за какво може да протестира БСП и безсилие за да го организира. Скандалите и реваншизмът може да стоплят сърцето на социалисти, пострадали от партията ГЕРБ, но определено не печели нови привърженици за БСП. Всички социологически проучвания го показват. Нинова се държи като квартален побойник. Кара се с всеки, когото не харесва и влиза в ръкопашен бой. Истерията не помага. Когато БСП печелеше избори, внушаваше стабилност, умереност, зрялост, компетентност и професионализъм. Победата може да бъде спечелена със стратегическо мислене, а не със спонтанни улични боеве.

Хаосът в действията и отстояването на позиции станаха пословични. Пример от последните дни: от алтернативния бюджет на БСП за 2019г. разбрахме, че според тях най-големият проблем в България е демографската криза, а след нея – образованието. Надявах се да забележат, че най-големия проблем е бедността и свързаните с нея неравенства. Тези, които са писали „Визия за България“, май не са забелязали, че бедността е проблем. Понеже напоследък са забравили за нея, в алтернативния им бюджет не се предлагат мерки за справяне с тях. Това е част от разговора за ползите и вредата от присъствието на милионери в ръководството на БСП. Прави впечатление, че не обедняха по време на управлението но омразния ГЕРБ.

Нинова не предлага с новия бюджет да отпадне десятъка за хората, които получават минимална работна заплата, че и под нея. Предлага той да се запази, а най-богатите да платят м-ъ-ъ-ъ-ничко по- голям данък. Чудя се тези, които се надяваха, че когато Нинова спечели изборите ще живеят по- добре, още ли пазят надеждата си? Сигурно не им е лесно. В алтернативния бюджет се предлага демографската криза да бъде преборена с плащане на 6000 лева за второ дете. Мисля, че родителите ще се зарадват на парите, ще отгледат второто си дете с труд и лишения и по най-бързия начин ще го пратят в чужбина при първото, защото в България доходите са ниски. Нинова не предлага идеи за повишаване на доходите. Идеята за плащане на високи суми при майчинство не е нова. По времето, когато Калфин беше министър, даваха на студентка за раждане на дете по 5000лв. еднократно. При този вариант помощта отива при интелигентни хора със стремеж към учене. Дали не е по-добър? Чухме, че през 2018г. ГЕРБ са изпълнявали алтернативния бюджет на БСП. Ако Нинова го повтори, ще откаже поне още 100 човека да гласуват за нея.

Рекламните лица на БСП непрекъсно повтарят как искат предсрочни избори. Повтарят го докато изпаднат в несвяст. Събуждат се и отново започват да го повтарят. Сякаш е мантра, сякаш е нещо, от което зависи живота им. Не виждам защо искат предсрочни избори в този момент. След парламентарните избори не са провеждани избори, които да включват участие на голяма част от българските граждани, за да се види има ли ново съотношение на силите. БСП губи всички частични избори. Социологическите проучвания показват, че ГЕРБ продължава да има най- висок процент одобрение. Всеки разумен човек би попитал: Защо искат предсрочни избори, които очевидно ще загубят? Мисля, че този въпрос няма смислен отговор.

Изглежда Нинова смята, че хората не искат да гласуват за БСП, защото не харесват самата партия. Сигурна е, че харесват нея. Иначе не се сещам защо откакто е избрана не променя себе си, но бавно и полека подменя БСП. С нещо като Атака, с нещо като СДС или с каквото се получи. Подмяната се извършва със смяна на стратегическите ориентири на партията. Наскоро разбрах от в. „Дума“, че борбата с фашизма и българо-съветската дружба, която днес е заменена от почитта към Русия и руския народ, били маргинални теми. Не знам как е за Нинова, но за БСП това са въпросите за миналото ни, въпросите за това откъде идваме. Да се откажеш от тях е все едно да се откажеш от баща си и майка си.

Пак от в. „Дума и главния й редактор разбрах, че БСП е за легализиране на наркотиците. Ръководството на БСП не се разграничи от подобни идеи, не санкционира главния редактор за тези изявления и следователно ги подкрепя. Това лудост ли е!? Вместо да се борят с увеличаващата се алкохолна зависимост сред подрастващите, искат да им дадат възможност да се напушат!? Наркотиците са опасни и легализацията би представлявала грешен сигнал, особено спрямо младите хора! След като доведоха хората до дебилност с търкането на талончета, решиха, че процесът може да продължи с друсане?!

Нинова вижда, че усилията й не дават резултат. Вероятно заради това е погазила всички правила за вземане на решения в БСП. Неглижирала е Националния съвет по основни въпроси, включително по въпроса за органа на БСП – в. „Дума“. Изглежда е решила да се окопае на председателския пост и да изключи, изхвърли, накаже и смачка всеки, който се опита да се усъмни в нейната непогрешимост. Това е проява на страх, а не на мъжество. Изглежда духът на авторитаризма се е вселил на „Позитано“20. В момента в БСП се шири произвол и беззаконие. Петдесет знакови имена поискаха в БСП да се спазват правилата. Нинова насочи гнева си срещу тях. Един малък човек ги нарече дори :“скелети в гардероба“. Каква ирония на съдбата! Бивша синя активистка оглавява „червената “ партия и започва поголовна сеч срещу хора, които никога не са изменяли на лявата идея! Една от проявените форми на глупостта е отказът да признаеш, че другите имат право на друг поглед. Според Айнщайн две неща били безкрайни: космосът и глупостта, но за космоса не било сигурно. Забраната на другите да мислят, да имат друга гледна точка е и социално опасно. Укоримо е председателят на една партия да се опитва да се освободи от инакомислещите, защото не са съгласни с него. Само заради това Нинова не трябва да бъде допускана в политиката, пък какво остава да е председател на най-голямата опозиционна сила с претенции за власт. Ще позволят ли социалистите някой да им отнеме свободата? Свободата да мислят, да спорят, да изразяват свободно мнението си? Ще се съгласят ли свободата да мислиш и да се изразяваш да бъде заменена със свободата да се друсаш с наркотици?

Дядо ми разказваше, че видял как едно стадо овце са самоубило. Овчарят водил стадото си в планината, когато изведнъж кочът скочил от скала в дълбока пропаст и всички овце го последвали. Нито една овца не оцеляла. Казваше, че е много опасно кочът да е нефелен.

Днес БСП е раздирана от противоречия, в нея се шири произвол и беззаконие, свободата на изразяване на мнение, което е различно от това на Нинова, е погазена. Някой мисли ли, че партия в такова състояние може да спечели избори?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *