ОТ ПРЕСТЪПНОТО ДЕЯНИЕ НА КМЕТА В ГРАД ЧИПРОВЦИ МОЖЕХА ДА ПОСТРАДАТ МНОГО ГРАЖДАНИ НА ГРАДА

 

огоста

река 5

 

 

 

 

 

Има ли виновни за наводненията в Чипровци ,станали вечерта на 04.09.2014 г?
Зная отговора:Промените на климата ,дъждовната година,парниковия ефект,озоновата дупка и т.н,и т.н.Всичко това е вярно.Но българинът е мъдър и казва,че „турчинът бие детето,когато го праща за вода,а не след като е счупило стомната”!
Кой ще понесе отговорността за случилото се в община Чипровци?Кой ще възстанови щетите на хората,пострадали при наводнението ?Разбира се ,очакваме помощта от държавата!!!!
По щастливо стечение на обстоятелствата ,,на следващия ден 05.09.2014 г,на посещение в общината, бе премиерът Г.Близнашки.Не за да види щетите от наводнението,а да участва в откриването на научната конференция,посветена на 390 годишнина от съществуването на Чипровското училище.Но като е дошъл на крак,ще регистрира и това събитие,а ние ще въздъхнем облекчено:ще ни помогнат!
Изчаках да минат празниците и еуфорията около тях ,за да споделя мислите си.Не ми се искаше да развалям празничното настроение на хората и управата!
Малко предистория на наводнението.
На 01.06.2011 г община Чипровци сключва договор за финансиране на проект по Оперативна програма „Регионално развитие”за финансиране на проект:”Ограничаване и предотвратяване на рисковете и щетите на населението в община Чипровци ,чрез изграждане и укрепване на инфраструктурни съоръжения за предотвратяване от наводнения в община Чипровци”,на стойност 1 052 284,66 лв.
Начало на проекта:01.06.2011г
Край на проекта:01.12.2012 г.
Информационните табели още стоят на един от мостовете на реката,като свидетелство за човешката глупост.
По проекта се предвижда изграждането на укрепителни стени на коритото на река Огоста по продължение на преминаването и в града,и в с.Мартиново и Железна.
Подготвителните работи:подготовка на документите за тръжната процедура, тяхното утвърждаване от МРРБ,определянето и утвърждаването на екипа за управление на проекта и обучението му преминаха.Част от дейностите по публичността му ,прякото договаряне по ЗОП за дейностите по изготвянето на рекламните постери ,бяха извършени.
За съжаление ,времето на реализация на проекта съвпадна с местните избори 2011 г.Новият кмет на община Чипровци не пожела да изпълнява този проект,незнайно защо.Официалното му обяснение е,че били занижени цените за строителство и нито една фирма не се наемала да го извърши.Само съответните компетентни органи могат да проверят дали това е така,но аз твърдя,че за да получи одобрение за финансиране проект с Европейски пари,той е преминал цялата схема на одобрение и му е направена съответната оценка на съответствието.Има определени референтни цени в строителството,които не могат да бъдат пренебрегвани.
Каквито и да са били причините за отказът му,те са престъпни.С кои очи сега се искат пари за отстраняването на щетите!!!
Не само не бе изпълнен проекта,а община Чипровци възстанови 160 000 лв за извършени вече дейности по него и неустойките по договора.
Много са въпросите които възникваха у мен,гледайки в нощта на наводнението стихията.Живея близо до реката ,през нощта бях заедно със съседите си на брега!Беше ужасно!Беше нещо неописуемо!
Защо не бе почистено коритото на реката от огромните върби около моста при Ватини,където гордо вече 3 години стои табелата за строежа на стените в този участък.Ирония на съдбата!Една голяма върба запуши моста и реката преля и заля няколко къщи в този район!През нощта гражданска защита я извади,но това можеше да не се случи.Можеше и да не бъдат залети къщите по ул.”Юрии Гагарин”ако беше реализиран проекта с изграждането на подпорните стени и беше почистено коритото на реката.
„Когато се обърне колата,пътища много”!
Много причини и много оправдания има сега.И както винаги виновни няма!Няма ,защото няма държава!
На местните избори ГЕРБ положи неимоверни усилия да спечели кметското място в общината ,защото имаше подписани договори финансиране по европейски проекти, за повече от 9 млн.лв. Изпълнението им бе поверено на подходящите хора.
Каквито и да са били мотивите на кмета на община Чипровци да откаже изпълнението на този проект,те не могат да издържат пред силата на стихията ,която заплаши живота и имуществото на населението от община Чипровци!Природата ни припомни,че никой не е по-велик от нея,даже и кмет от ГЕРБ!
Антоанета Костова,жител на община Чипровци,който живее близо до реката и бивш директор на Дирекция”Европрограми и проекти „в община Чипровци и бивш член на екипа за реализация на горепосочения проект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *