ПОЛИТИЧЕСКО СТАНОВИЩЕ НА БСП МОНТАНА

МОНТАНА

 

ПОЛИТИЧЕСКО СТАНОВИЩЕ НА БСП МОНТАНА

 

БСП Монтана изразява острото си възмущение от безпрецедентната номинация за почетен гражданин на град Монтана на действащия кмет на Община Монтана Златко Софрониев Живков. С докладна записка № 08-01-75/30.03.2015 г. от Тихомир Антонов, заместниик кмет на Община Монтана на сесия на Общинския съвет е внесено предложение за награждаване с почетния знак на Община Монтана.

Тази скандална подписка, попълнена и подписана от лица, обвързани в близки отношения с кмета на Община Монтана, илюстрира поведение, което в продължение на целия преход доведе региона до отчайващата нищета, в която се намира. Усещането за раболепие и угодничество, лъхащи от това безочливо предложение връща местната общественост в най-мрачните и отречени от историята времена на култ към личността на кмета на общината Златко Живков. Намерението именно действащ кмет да бъде удостоен с титлата почетен гражданин и то на празника на града показва пълната морална деградация, до която са достигнали общинските съветници от всички партии, подкрепящи корупционния модел на управление, налаган от Златко Живков. Подобен грозен акт на идолопоклоничество едва ли има аналог, дори сред практиката на колегите му от Националното сдружение на общините в Република България. В случай, че бе открил у себе си, макар и частица доблест, след четири посредствени мандата, през които градът ни като население намаля на половина, да се оттегли достойно като кмет на община Монтана, можеше и да се възприеме като жест на що годе приемлива учтивост, обстоятелството да бъде удостоен с такава почетна награда. Но към настоящия момент, на прага на предстоящата предизборна кампания, такава една инициатива буди очаквания за неравнопоставеност и използване на нерегламентирани средства за манипулиране на обществените нагласи. А доколко членовете на Общинския съвет на Община Монтана, които по закон са длъжни да контролират действията на кмета и работата на общинската администрация, доброволно се отказват от функциите си, за да се преклонят пред източника на своето материално благополучие Златко Живков, говори красноречиво, както за липсата на елементарно достойнство, така и механизмите за подбор на общински съветници. Тази безплодна творческа активност характеризира падението, до което достигна антуража около кмета на общината и е блестящ индикатор затова защо северозапада е изпаднал в такова окаяно състояние. Липсата на каквато и да било критичност, слабохарактерност, нагаждачество, все качества толерирани от Златко Живков издигнаха местната посредственост на пиедестал в цялата общинска администрация и тя сега се чувства задължена да върне жеста.

Вносителят на докладната записка дори не е съобразил, че съгласно Правилника за почетните отличия на Община Монтана, те се връчват от кмета, т.е. той трябва сам на себе си да връчи почетния знак.

Нима за критерии се спряха на инвестиционната политика, при която за 16 години кмета не успя да привлече нито един индустриален инвеститор, разкриващ нови работни места в най-бедния регион на Европа. С какво толкова Златко Живков се извиси до ранга на личности като Йордан Радичков, Дико Илиев, Спас Русинов, Галилей Симеонов; Георги Александров; Йордан Георгиев,Симеон Момчилов, Йорданка Благоева, Стилиян Петров и други достойни граждани, за да заслужи подобно почетно звание и то в качеството си на действащ кмет.

Затова призоваваме най-настойчиво цялата местна общественост и най-вече представителите й в лицето на Общински съвет да отхвърлят на предстоящата сесия това кощунство, принизяващо таланта и успехите на редица заслужили деятели на културата и спорта, сравнявайки достиженията им с конюнктурата на предстоящите избори.

Общински съвет на БСП                                          Председател :

Монтана                                                                             Камелия Трифонова

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *