Пробуждане ! Как да стане ?

Пробуждане ! Как да стане ?

Зима ! Може и да не е , толкова красива сегашната , но си е зима ! Спомням си от приказките на дядо ми, а и от произведения на Вазов, че точно в такива времена на як студ и дълбок сняг е изгрявала традиционната културна същност на българщината. Събиранията по седенки и самодейни вечеринки през зимните дни , и допълнително припявани шумно стари народни песни за великите български юнаци и царе , конкретизират бурно изявен патриотизъм. Изигравани са, и са аплодирани прословутите български герои в пиеси от историята ни. Дълго време „български герои“ са били кумири за млади българи, които са вдъхновявали и величали патриотичността и героизма за отечеството . Разказите на бабите за легендите на героите и юнаците български са препредавали романтичните подвизи на храбри български войводи, които омайвали и успивали малките дечица. Ставали са и романтични годежи , описани в многото литературни творби на български автори. Всичките тия неща се наричат морални човешки ценности на един народ, които ги е съхранявал от векове и ги е предавал на идни поколения. Тази култура и дух е успяла да изгради имунитет на самосъхранение и оцеляване на етноса ни през многовековните ни робства. Даа ! Така са оцелявала българщината през вековните робства .
А днес ? !
Седя замислен ! Слушам новини – информационна медийна атака от всякъде. И накрая оставаш с убеждението , че живееш в лудница , но пък си щастлив , че някой ще те спаси от COVID19 и със сигурност и през март ще получиш 50 лв. Долавям какво напрежение витае сред много хора , които се борят за оцеляване и се страхуват от COVID19. Вечерите са тихи , спокойни , дори няма лай и от кучета. Единствено по дима от комините ще разбереш, че има живи хора в селото. Иначе всичко е замряло. Всичко е тишина ! Или както каза Ботев- „Борован спи и вечно ще спи“ Сигурен съм ,че всички българи усещат ,че нещо не е така както трябва да бъде ,но …мълчат. Ако е млад – въпрос е на време , когато ще замине за някъде на гурбет. Ако е възрастен е объркан как ще преживява и дали ще има някой , които да отпусне отново поне още по 50 лв. , за да се преживее .
А всъщност какво е това ?
Класическо , съвременно колониално заробване на България , с услужливата сволоч от платени български надзиратели. Залпова медийна атака на лъжи и манипулиране омагьоса съзнанието на младите хора и всичко можещо и кадърно масово напусна Родината. Масово обезличаване на личността и суверинитета на България окова душата и съзнанието на българина. Окованата душа иска свобода, жадува я, но не може да се пребори със страховете и комплексите си. Оковите са здрави и вместо да намери начин да ги разкъса, затяга хватката сам и иззида стена около себе си… висока и здрава стена от илюзии втълпени му , че е неспособен и некадърен – с една дума роб.
Мрак, сивота, завист и жлъч… това има в една окована душа. Жалко само, че в почти сто процента от случаите ключът от катинара на оковите виси на врата му на самата му душа и ще си остане там завинаги , ако тая душа най-после не се пробуди.
Пробуждане ! Как да стане ?
Ситуацията в България е изключително сложна. Трябва мъжки характер и готовност да отдадеш за общественото своята всеотдайност. Но някога , преди 75 г. българските социалисти винаги са мислили за главното, за народа, за деца и внуци , за съдбата и бъдещето на държавата. Не са мислили за себе си. А още по-малко за удобството в партията си. Въпреки това, реалното социалистическо мислене не е призоваване да се „наместиш“ в уютна партийка. Нищо подобно. Лидерите са формулирали високи цели, такива, които са фокусирани за живота на обикновения българин. И са се борили за тяхното реализиране. Така са увличали хората със себе си.
Така че ако народът ги е следвал, то не е било заради лидера, нито пък заради учтивата пропаганда, а заради целите, които палят сърцата и които движат живота напред в общественото развитие. Тук някои ще изроптаят. Нямате право господа ! Аз не описвам събития в края на 80- те години и възхода на червената буржоазия . Тоест на не успелите „партийци“ дръзнали капиталисти да стават , готови и майка си да продадат. Описвам достойните и истински социалисти , които изградиха България на времето , мислейки , че го правят за деца и внуци и за България. Много , много е трудно , но не е невъзможно да си спасим суверинитета на държавата си . Зная ,че не всичко зависи от нас българите . Геостратегическите интереси са фактор за нашия живот. Но да съхраним културата си и българския дух е много важно , за да запазим България.
За решаването на тези исторически задачи, за спасяването на държавността, за решаването на проблемите на България е необходимо и Силно Гражданско Общество способно да контролира политическата класа и толерира гражданските инициативи.
……………………………………………………………………………………………………………………………
/Изказана лична позиция и мнение за съдбата на българите и Родината. Споделете мнение как да оцелеем и възродим отново България /
Илия Миладинов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *