ЯЗОВИР „ОГОСТА”- ТРЕВОГИ И ВЪПРОСИ

ЯЗОВИР „ОГОСТА”- ТРЕВОГИ И ВЪПРОСИ
С удоволствие наблюдавам много снимки, все хубави във фейсбук в страницата „Забелязано в Монтана” на язовир „Огоста”, снимки при изгрев, при здрач, на риболов, на отдих и какви ли не още. Не това е темата обаче на този уникален хидротехнически обект. Язовир „Огоста” се намира наблизо до гр.Монтана и трябва да кажем, че е в не добро техническо състояние, поради лошо стопанисване, поддържане и неправилна експлоатация от оператора на – Напоителни системи – гр. Враца .
Водният откос на язовир „Огоста” е с много разрушения на каменната броня и предстои задължителен ремонт, поради безотговорно стопанисване и неправилна експлоатация.
В левия скат действа свлачище като деформацията от него се вижда с просто око. За информация ще кажа, че административната сграда, която се намира в района се разруши от същото действащо свлачище. Филтрацията през левия скат вече е около 4 куб.м/сек.. В района се организира и кариера за добив на скална маса, независимо от това, че местността е включена в „Натура-2000”. Тази кариера се организира пред очите на областната и общинска администрация без всички необходими документи.
Затворените органи на водната кула на язовир „Огоста” са в не добро техническо състояние като бързопадащия савак не работи. Хидравличното масло в двата затворени органа не е сменяно цялостно от 1985 г..
Сухият откос не се поддържа така, както са изискванията за такова съоръжение, тревата не се коси, а се измисли нов метод като се организират пожари за изгаряне на тревата, а по този начин и на всички живи същества.
Отводящият канал в една част е разрушен и продължава да се руши пред погледа на оператора.
Корекцията на река Огоста, предвидена да отвежда високите води при пълен язовир не е довършена. В един участък около 200 м не е изградена дигата на корекцията, а на това място са изградени незаконно цигански къщи, бараки, постройки и какво ли не още. В този район коритото на реката се е превърнало в нерегламентирано сметище, като по този начин са намалели габаритите на коритото, което означава и пропусквателната способност на корекцията на р. Огоста. И това всичко става пред погледа на общинската администрация и никаква реакция. Гражданите на Монтана трябва да знаят, че преливника на язовир „Огоста” е оразмерен за 1200 куб.м водни маси. Площадът на Монтана се намира на кота 144 м, а преливния ръб е на кота 197,50 м. Корекцията на р.Огоста в този си вид може да пропусне само около 100 куб.м. През 2014 г. при големите проливни дъждове председател на щаба за бедствия и аварии беше зам.областния управител Нина Петкова, която нареди да се пускат по коритото на корекцията на реката максимум 100 куб.м/сек., защото ако преминат повече ще залеят града. Управляващите дават ли си сметка, че при проливни дъждове и пълен язовир, ако преминат например 500 куб.м/сек., градът ще бъде залят. Не знам някои дават ли си сметка какво означават 400 куб.м/сек. течаща вода по улиците на града и какви снимки тогава ще правим. Не знам и какви обяснения ще дават управляващите от областната и общинска организации тогава пред очите на които се извършиха всичките безобразия на този уникален хидротехнически обект.
За информация на гражданите на гр.Монтана ще кажа, че представители на 13 партии, организации и движения изпратиха две писма до председателя на Народното събрание; две писма до министъра на земеделието, до омбудсмана на Република България и две писма до министър председателя Бойко Борисов. Министерският съвет взе решение за отпускане на средства за ремонт на хидровъзел „Огоста”. Въпреки решението досега няма нищо.

Инж. Марин Маринов

Клуб “ Борци за справедливост“ и клуб „Огоста“ са предявили иск за достъп на пълна информация за качеството на ремонтните дейности и контрол на изразходваните средства отпуснати от правителството за ремонтни дейности на язовир „Огоста“ . До сега обаче не ни допускат до никаква информация и дори ни разиграват. Явно си правят някакви сметки , които обществеността на Монтана не бива да разбира. Затова в много близко време „Борци за справедливост“ Ще организират протест пред Обл. Съвет Монтана , за да протестират и искат достъп на информация за язовир „Огоста“ ЩЕ БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ ЗА ПРОТЕСТА ДОПЪЛНИТЕЛНО

Илия Миладинов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *