ЗА ДА НИ ИМА : „РАЖДАХМЕ ДЕЦА , ЗА ДА ЖИВЕЕМ И ОЦЕЛЕЕМ“

ЗА ДА НИ ИМА : „РАЖДАХМЕ ДЕЦА , ЗА ДА ЖИВЕЕМ И ОЦЕЛЕЕМ“
……………………………………………………………………………………………………………………..
/ Е да , ама за да останат децата ни в Родината , трябва да имат качествено образование и имат възможност да реализират способностите си. Справедливост за всички и нормален стандарт за живот ./
……………………………………………………………………………………………………………………..
Някога като младеж много обичах да слушам разкази от дядо си. Беше интересно как в младите си години е участвал в септемврийското въстание. Нямал е късмет да получи пушка, не му дали защото бил твърде млад, но пък по-възрастния му приятел му дал щика на пушката си. Така, че все пак е бил въоръжен с нож. И така и не могъл да има пушка, въпреки че усетил военната мощ на шуменския полк преди Петрохан. Само бягство през границата го спасило от разстрел за участието му във въстанието. И питам след като е било тогава жестока беднотия и недоимък дори за изхранване, защо са раждали толкова много деца. В рода на баба ми са били 12 деца, но оцеляват само 8. А при дядо ми са били 5 деца, оцеляват 3. И то след първата национална катастрофа от 1902 до 1918 г. бум на раждаемостта в България. Кои е бил стимулът и фактора за раждането на деца българчета в този драматичен момент, когато се установява и фашизъм. Тогава, когато запитвах дядо си за тия неща май не ги проумявах, но пък сега напълно разбирам как са стояли нещата и за това реших да напиша тази статия.
– ”Беше голяма беднотия и сиромашия. За да оцелеем всеки род трябваше да има много челяд, за да обработва земята, за да живеем. Всичко се работеше на ръка. С дървеното рало работехме земята. А отгоре на това бащите ни ходеха да воюват и есен идваха да изорат земята и пролетта отново отиваха на фронта да воюват. Имаше много, много млади хора в селото. На училище се ходеше само приз зимата и се пишеше в сандъчета с пясък. Така беше. Сега в селото ни са останали 36 човека, а през 1958 бяха 853. Ще се затрие селото ни. “ Това сподели дядо ми. Какво всъщност е подтиквало бедните хора да раждат деца и дори революции да правят с голи ръце.
Значи бил е отворен генетическият код за самосъхранение, които е вроден в българина и много пъти по време на робствата е бил активиран и българинът е оцелявал. Или по простичко както каза дядо ми „раждаме деца, за да живеем“. Младите хора са генераторът на живота. Въпреки катастрофалните воини и голямата смъртност българското население бележи прираст и… децата и младите укрепват и осигуряват живот за етноса ни. Значи започнало е от най-малката градивна единица на обществото – семейството, фамилията. Допълнително националните и традиционни обичай , култура патриотизъм на българите импулсират желанието да се превъзмогват жестоките трудности тогава и да се оживява и оцелява. И ето как с интерес и с възхита говорим сега за онези българи, които продължиха българският род и дори достигнахме до 9 милиона. Всичкото това го пиша и говоря с болка и с още куп чувства на срам, отговорност, протест и обвинения. До къде я докарахме? На нас ли се падна най-тежкото наказание да гледаме как се погубва българщината как умират селата ни барабар с изоставените възрастни хора в тях.
Боже мили! Толкова ли грешен народ сме, че да преживяваме такива трагични години на демографски срив, геноцид и да сме непрекъснато облъчвани и манипулирани с лъжи и заблуди и отгоре на това съчетано с природни катаклизми и натресен COVID 19 . Ужас !
Та да се върнем отново на нашият демографски проблем.
България е обречена на лява политика. Този народ, рано, или късно ще се разгневи и ще потърси сметка на некадърните продажни политици. А пък част от политиците на БСП опетниха, оцапаха идеала на стотици хиляди социалисти и обикновени честни хора. Затова и съм толкова силно критичен към БСП , защото трябва да разбере , че нейният път е към социалистическия идеал и там, където задкулисието не може да съществува там, където смесицата от новоизлюпени капиталисти, фараони и социалисти идеалисти заедно просто не могат да водят гражданското общество към справедливост, социална защита и по смислен живот и по този начин няма как да се реши демографския проблем на България. Нуждаем се от дълбока драстична радикална промяна в областта на политическото мислене и възвръщането на идеала, и патриотизма , които е основната мотивация и невидимата нишка, частица в съзнанието ни и ни мотивира и държи единни, вярващи в предназначението на голяма идея за доброто и справедливото , за връщане на държавността. Този идеал помогна да оцелее българина през робство войни, бедствия, унижения и какво ли още не. Къде е сега идеалът? Питам лидерите на БСП ?!
И затова се сещам за думите на дядо ми – „Трябваше да раждаме деца, за да живеем и оцеляваме“! БСП трябва да оцелее, защото има особен инстинкт за оцеляване дори когато се самоубива чрез собствените си лидери. БСП и електората имат общо минало. Тя носи идеала на човечността и този идеал се предава по фамилна линия от поколение на поколение. Тя трябва да стане и генератор на промените , които са необходими на обществото и България.
Илия Миладинов