В ОБЩИНА ГЕОРГИ ДАМЯНОВО МОНТАНСКО БЕ ОТКРИТ 13 ят ФОЛКЛОРЕН СЪБОР „Свидня“ 2023 г.

В ОБЩИНА ГЕОРГИ ДАМЯНОВО МОНТАНСКО БЕ ОТКРИТ 13 ят ФОЛКЛОРЕН СЪБОР „Свидня“ 2023 г.
ДА ВЪЗРОДИМ ТРАДИЦИЯТ , ДА СЪХРАНИМ РОДНОТО
В местността „Попов Мост“ традиционно се провежда фолклорен събор от Северозападна България.
Това е каузата, която чрез родното изкуство и фолклор можем да запазим българския дух, както и да го изградим и да го съхраним за бъдещи поколения
Няма нищо по – силно от българския фолклор . Фолклорът е мъдростта, която липсва на всички ни в днешното нелеко ежедневие.
Да пазим историческата памет и да съхраним идеалите на предците ни са основните принципи , които са жизнено необходимост днес в това сложно и противоречиво време в , което живеем.
Какво наблюдаваме днес в България , или какво е станало вече ? :
Нямам вече никакво съмнение: толкова организирана глупост не е възможна! Това е съзнателно и продължително осъществяван процес на изтриване на българската идентичност. Той е съпроводен с лавината от турски и други малоумни сериали, от Индия или кой знае от къде, с напълно ориенталска визия, звучене и атмосфера. Важното е да се заседнат в къщи многото българи и нищо друго да не ги интересува освен преведените /задължително/ сериали на български .
Този процес на обезбългаряване започна с десетилетното налагане на музикалната чалга, а у нас чалгата е магистрала към джамията! Разбира се, на този процес беше необходимо учителите да бъдат поставени с най-мизерните заплати в цялата държава и да се наложи нова образователна програма с фалшифицирана историческа риторика , която да премахне българската идентичност и историческата памет на нас българите . За това аз приветствам тези български фолклорни сборове , които запазват българска искра на историческата ни памет.
………………………………………………………………………………………………………………………..
Искам да предам интересни неща от „традиционния събор “ на Попов мост от далечната 1956 г. Имам спомени , бил съм на 7 години и съм присъствал на сбора . Бих споделил :
1. Името на „Свидня“ е имот на с. Главановци в граница на с. Еловица и се казваше „Свидна“, но не беше на това място , а беше над пътя точно отгоре над днешния терен , които пък беше нива ,или на Еловица , или на с. Говежда . Беше една доста обширна ливада , която имаше наклон към пътя и беше доста осезаем.
Какво е останало в паметта ми :
многото кола теглени от крави и волове и за първи път виждах грънчарство – предимно от Берковица , докарано и продавани кръчази /стомни / малки и големи, салатници, ,грънци и саксии . Билки и знахари беседваха за медицина на хора и животни . Продаваха се и телета, прасета и магарета / предимно от Копиловчани / , вълна . Всичкото това бе украсено с , предимно хубави български жени и носии , задължително със забрадки и някакво цвете зад ухото . Имаше плахо озвучаване предимно от цофари и един акардион с пулове някакъв. Е , и селска духова музика . Но какво истински мен ме впечатли ?! По средата на ливадата беше празно място , но по краищата бяха забити по два кола в ливадата на 3-4 м. един от друг и с това бе оформено футболното игрище , което едва стигаше до 60-70 метра на дължина . Думата „футбол “ не съществуваше , а се казваше „ритнитопковци“ на тези , които заставаха на игрището и единствената и задача беше да вкарат топката да мине през забитите два колеца , БЕЗ НИКАКВИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРАВИЛА .. Униформи нямаше играеха почти всички боси и някои голи до кръста Топката беше с плондер и се надуваше в кожена обвивка и завързваше по някакъв начин . Обикновено тези мачове завършваха с стълкновения /сбивания / породени от борбата за топката . Имаше едно лице , което беше в син екип и някакви особени обувки , които привличаше вниманието на много хора и те се трупаха да го наблюдават . / по късно разбрах , че е от с. Главановци и се казваше Митко Агрионов, които е живял в София и там е бил в юношеския отбор на ФК Левски Сф. Имаше надпяване с български народни песни . И накрая духовата музика правеше грамадно българско хоро. И още нещо : имаше доста велисопеди , различни марки и се возеха по двама на тях , но имаше и един мотор , който не зная каква марка беше .
Това си спомням за този междуселски празник. Зная само , че е през това време – пролетта , но точно на кой празник беше не си спомням. Току що разбрах от Ирина Златанова – празника беше на „Младенци“, явно после е изменен , заради метеорологичните условия. Тя е по голяма от мен и също е присъствала на тези празненства и потвърди моите спомени .
Само за информация :
моето село Главановци през 1958 г е наброявало 852 селяни с 138 броя къщи .
Днес наброява 35 човека – възрастни и образовани. т.е умеят да четат и смятат , но както те се изразяват са във феодална зависимост.
Иначе се отнасям с разбиране към ръководството на Община Георги Дамяново. Властта е сладко нещо и който пречи, сигурно е вреден за България и трябва да е смирен , за да оцелее.
Илия Миладинов: