ДНЕС Е 23 СЕПТЕМВРИ 2023 г. – 100 години .ОТ ИЗБУХНАЛОТО СЕПТЕМВРИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ В МОНТАНСКО . НЕКА ГО ЗНАЯТ МЛАДИТЕ ХОРА. ВАШИТЕ ПРАДЕДИ ИЗЛЯЗОХА НА ВЪСТАНИЕ СРЕЩУ ФАШИСТКИ РЕЖИМ.

ДНЕС Е 23 СЕПТЕМВРИ 2023 г. – 100 години .ОТ ИЗБУХНАЛОТО СЕПТЕМВРИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ В МОНТАНСКО . НЕКА ГО ЗНАЯТ МЛАДИТЕ ХОРА. ВАШИТЕ ПРАДЕДИ ИЗЛЯЗОХА НА ВЪСТАНИЕ СРЕЩУ ФАШИСТКИ РЕЖИМ.
–––––––––––––––––––––––––
Паметта за Септемврийското въстание – 1923 година, е жива и днес, 100 години след трагичната, но славна епопея.
Денят 23 септември, в който дата избухва Септемврийското антифашистко въстание Днес отново е 23 септември, но годината е 2023. Днес от тази дата се дават тласък на разнопосочни мисли и тълкования – днес какъв ден е – празник , или панихида на погрома и кои носят политическата отговорност за хилядите избити българи ? Искам да знам кой е виновен за смъртта на един от дядовците ми ? Вероятно този въпрос е от тези, които никога няма да получа отговор!? Но аз го зная !
С какво се асоциира 23 септември 1923г.? За едни той остава светъл празник, честване на въстание срещу фашистки режим. За други това е селски метеж. Преди да се пристъпи към разглеждане на проблема, е необходимо най-общо да се изложат и анализират Септемврийските събития. Политическият опит на създателя на социалистическото движение в България Димитър Благоев се е опитвал да се противопостави на каквито и да било прибързани революционни действия на левите комунисти в БКП, което би поставило партията извън закона и в политическа изолация, но младите и радикално настроени дейци на партията начело с Георги Димитров и Васил Коларов, вдъхновявани и подкрепяни от Коминтерна, надделяват в полза на организирането на това въстание.
Последиците – нечувани зверства при потушаването на въстанието, спрямо невъоръжени селяни от правителствени войски и масови изстъпления срещу мирното население от шпиц – командите на ВМРО. Зверства, палежи, саморазправа без съд и присъда, дори срещу не участвали, но неудобни.
Извода – Изключително недооценени и непреценими развития на революционната ситуация по време на подготовката и по време на военните събития, след избухването на въстанието. Отговорност ?! От кои и от кой ?! Май няма !А жертвите са хиляди и хиляди опожарени домове. Но тези същите загинаха за мечтите си и вярата, че света може да стане по добър и по-справедлив. Животът и делото им е пример за ярка човешка съдба, отдадена в защита на най-светлите идеали – справедливост , солидарност и свобода ! Е това ме накара да сведем покорно глава и поднеса цветя на тези „същите“. В тяхното съзнание е имало един идеал за които са били готови да дадат живота си. Къде е сега идеалът? Питам лидерите на БСП Монтана ?! Но… кои лидери ?!, Тези които приличат на хибридни плодове ли ?
Кой съкруши и унищожи тази силна идея, която даряваше вяра и доверие на човешкия ум.
Ето още една много важна причина да се разграничим от политиката
на буржоазната номенклатура на БСП, тя е и в Монтана. Това е
утвърдена тенденция сред върхушката на БСП и по места. Тя е
стигнала до там, че вече избягва дори историческата истина, само
и само да се докажат като феодали и господари на статуквото. Затова
местното ръководство на Общинската партийна организация не
присъства на такива чествания и подобни събития. Това е Наглост ! Това е позор ! Това ли е моята партия ? Това ли е партия на моите родители и дедите ми. Не е, тази партия за която е дал живота си един мой дядо през Септември 23 г. . Питам , от Общинска Партийна Организация Монтана наброяваща към 700 членове, защо присъстваха едва 6 члена ? Нашата сила е в съпротивата срещу неолибералната дясна политика, която направи България колониална страна! И заплитането на партията в мрежите на чужди идеологии, трябва да се брои за политическо престъпление. Нямаме политическо време вече, за да бъдем толерантни към тези явления като местните – бизнес „социалисти“
Датата 23 септември е застинала в един пантеон/храм/ от геройски дела, чийто дух на непримиримост за по достоен живот, трябва да бъде предаван на идните поколения.
ИЛИЯ МИЛАДИНОВ