ОТНОВО ЗА ЯЗОВИР „ОГОСТА“

ОТНОВО ЗА ЯЗОВИР „ОГОСТА“
===========================================
Това е мое лично мнение и позиция, която споделям с хората от Монтанския регион с цел да разберат и нещата от „другата страна“ за съдбата на язовир „Огоста“. Правя го това , за да се преценят реалната обстановка и вземат правилното решение за съдбата на язовира и най- важното – сигурността на стената и ползата му като водно съоръжение
===========================================
Всички българи си носим бремето на собствената си съдба сътворена до голяма степен от нас самите. Партия „Възраждане “ прави опит да ни определи съдбата съчетана със съдбата на язовир „Огоста“. Лошото е , че г-н Петър Петров се възползвате единствено да „паснете“ на монтанските избиратели , а не да им предоставите реалности , които те политиците ни ги спретнаха и сега ни карат като колониални роби да избираме , или тях за кметове и депутати , или да изберем неща , които са против нашите интереси , та макар и неща , които могат да застрашават и живота ни. Така стана , че сами трябва да определим съдбата си .
_______________________________________________________________
Г-н Петров, сигурно вече ме оприличавате като ваш противник , враг , опонент , критик , или с каквото си искате може да ме оприличите , ваша си работа . Но това не е така . Аз на предишните избори гласувах точно за вас . Затова си позволявам да бъда критичен към вас. На последните не гласувах за вас , след като на 01.02. 2023 г. в последните часове на 48 НС вие подкрепихте поправката на чл. 61 от Закона на въоръжените сили на РБ и дадохте възможност с тази поправка наша войска да воюва в Украйна за чужди интереси , вече промених мнението си тотално за „Възраждане „, а и поредните изцепки с “ почистването на подлеза “ в Монтана , гафа с „общинската болница“ , , с „голямата пародия “ с приза за „Монтана Европейски град на спорта за 2023 г.“ и сега с некомпетентното Ви изказване за съдбата на язовир „Огоста“. Няма как да не взема отношение , тъй като преди 6 години , заедно с инж. Марин Маринов , Тодор Найденов и над десет граждански и партийни формирования от Монтана се събрахме и дебатирахме проблемите на язовир „Огоста“ като накрая поддадоха сигнал до трите институции в страната за неотложен ремонт , укрепване на каменната броня на стената и циментова инжекция на „баира“ срещу извора на Монтана. Не случайно с това ви информирам г-н Петров . До ден днешен нито някакви средства са постъпили за неотложния ремонт , нито има планирани за това. От както е построен и функциониращ този „Национален обект“ пари за ремонти няма и не се знае дали някога ще има . Впрочем чу се , че са определени към 12 милиона лева за язовира и преведени на Напоителни системи Враца , но и се чу , че Врачани си купили 3 нови джипа , а останалите пари отишли някъде , предполага се за избори.
Какъв е извода до тук от всичкото написано :
Проблеми с язовира има и то сериозни / написани от прокуратурата след тяхната проверка . Имам изпратено копие от това писание / и препоръки за незабавен ремонт.. Язовира е държавна собственост , не е Общинска собственост г-н Петров / да не го объркате като „общинската болница “ / Държавата до сега няма намерение , или заинтересованост да започне ремонти в язовира . Това са факти !
-“ Той следва да бъде ремонтиран и да радва туристите и хората от региона “ това го казвате вие, но за да бъде ремонтиран зависи от вас политиците . Ние се наслушахме на обещания и лъжи , колко сте загрижени и колко отговорни сте , но …… резултати – никакви . Знаете защо нали ??!! А нас Монтанчани едва ли ни радва толкова , или по скоро ни притеснява от всякаква промяна в метеорологичната обстановка на валежи и т. н. Струва ми се г-н Петров , че доста умело се пригаждате към настроения , които ви се предлагат според нечии интереси породени , или от некомпетентност , или някакви вродени злорадни настроения към всичко , което би се получило в полза на Монтана и обществото . Та Вие г-н Петров предизборно „прикляквате “ , само ,че много аматьорски , както и в предишните ви инициативи в изявленията ви за Община Монтана. Обяснявам си го с това , че Вие сте от гр. Вършец не сте от Монтана . В Монтана сте роден /може и в тая „Общинската болница да е “ / но нямате и представа какво се е правило и какво се прави в Монтана. И най – важното е , че нямате никаква представа за бъдещето на Монтана. Във вашето изявление вие взимате страна само от една страна – страната на несъгласието . Ако трябва да бъда честен и аз съм на същото мнение. Язовира е построен за други цели , които да удовлетворяват наши български интереси , а не за ползването му от чужди корпорации . Но … вашите помисли са единствено да „паснете“ на монтанските избиратели , а не да им предоставите реалности , които вие политиците ни ги спретнахте и сега ни карате като колониални роби как да изберем или вас за кметове и депутати , или да изберем неща , които са против нашите интереси , та макар и неща , които могат да застрашават и живота ни . До това ни докарахте , вие политиците , които продадохте България. Предполагам , че сте наясно , какво би се случило в парламента , ако едно посолство само ви намекне , че тази държавна собственост трябва да се продаде на някоя държава за геостратегически цели ,или интереси и вие всичките вкупом ще го прогласувате нашия язовир “ Огоста “ за два дена. И тогава трябва да правите нов референдум за другите избори. Не случайно ви намеквам за това , което според степента на интересите може и да се случи . В колониална страна всичко може , стига „началниците“ да кажат. Друго имам предвид г-н Петров:
Успоредно като споделяте грижовните слова за язовира на гражданите на Монтана би трябвало да споделите и за ограничените възможности на реалността в която живеем и кое е по разумното да направим , за да извлечем някаква полза от тази инвестиция направена от родителите ни и държавата , а не да замажем с приемливи гладки слова , болката в нас , за да гласуваме за теб . Сложи на масата всичко ! Нека хората да преценят и оценят и за опасностите , и за интересите , и за бъдещето на този язовир. Въпроса е доста отговорен и сложен . Нека се прецени и реалността на ситуацията и тогава да се вземе решение. Слушам ви г-н Петров и отново трябва да ви кажа , че и сега се изказвате неподготвен. Имаше дебат в Монтана / В Младежкия дом и присъстваха около 200 човека / отделно имаше и публикации. Цялата оферта се съобщи от Министъра на икономиката Н. Стоянов .Естествено тогава се получи дебат в полза да не се инвестира , Рибарите защитиха интересите си , което е нормално и няма лошо , но проблема си остана с язовирната стена и баира . И питам : ами интересите на останалите хора , кой трябва да ги защити и компенсира от инвестицията направена от парите на дедите и бащите ни . Това са нашите пари , не са нито на американците , нито на германците , нито на вас политиците Тогава ??! А Петров ?! Да си направим посредствен ремонт и да си закупим въдици и развиваме риболов , и да се къпем в арсенова баня лятото , това ли предлагате вие. Какво да правим ???Какво ще ни посъветвате като бъдещ кмет ?Да си купим спасителен пояс всеки и лодка пред дома си та ако оцелеем до Румънско поне с лодката до морето да доплуваме . , това ли ? Как е тръгнала държавата ни , пари за ремонт едва ли ще достигне. Е Монтанчани кое е по важно да се осигури сигурността на язовира , или ако е необходимо да потиснем монтанската си емоционалност и вземем правилното решение / не искам да манипулирам и внушавам мнение никому . Всеки сам да си взема решение , какво мнение ще изгради и какво решение ще вземе си е негова работа /.
_______________________________________________________________
АЗ ЩЕ ИЗКАЖА МОЕТО РЕШЕНИЕ ПУБЛИЧНО С КОЕТО НЕ АНГАЖИРАМ НИКОЙ , ЗА ТОВА , ЧЕ ОБИЧАМ И ДЪРЖА ЗА МОНТАНА ДА ПРЕБЪДЕ В БЪДЕЩЕТО .
_______________________________________________________________
– И ТАКА :
КОЕ Е ИЗГОДНОТО И ПОЛЕЗНОТО ЗА МОНТАНА . ДА СМЕ ПРОТИВ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ТОЗИ ПАРК , ИЛИ ДА НЕ СМЕ ?
ВАРИАНТИ І
1. ПРОТИВ СМЕ :
ОСТАВА СИ ТАКА КАКТО Е В МОМЕНТА. ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ЖИВЕЕМ В СТРЕС И УБЕЖДАВАНИ ОТ ПЕТЪР ПЕТРОВ ЯЗОВИРА ДА БЪДЕ ОБЛАГОРОДЕН И ПОСРЕЩА МЕСТНИ И ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ ЗА ОТДИХ И ТУРИЗЪМ. НО И ПСУВАМЕ КОИ ЛИ НЕ , ЧЕ НЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ДОСТАТЪЧНО ПАРИ ЗА РЕМОНТИ И СЕ МОЛИМ НА ГОСПОД ДА НЯМА ПРОЛИВНИ ДЪЖДОВЕ ДА ПОВДИГНАТ НИВОТО НА ЯЗОВИРА И ПРОСМУЧЕ ВОДА ПРЕЗ БАИРА И СЕ УВЕЛИЧИ НИВОТО В КАНАЛА , И С Е ЗАЛЕЕ ПЛОЩАД “ СЛАВЕЙКОВ“
– 2. ИЛИ :
ДА ИЗЯВИМ ЕМОЦИОНАЛНАТА СИ ВЪЗБУДА , ЧЕ НЯКОИ МОГАТ ДА НИ ПОЛЗВАТ ЯЗОВИРА И ПОЛЗИТЕ ДА СА НУЛА, ИЛИ ПО ЛОШО .
– ИЛИ : ДА ЗАПОЧНЕМ ПРЕГОВОРИ ЗА РЕМОНТ НА ЯЗОВИРА И ОБЩЕСТВЕНИЯ НИ ДОГОВОР С ДЪРЖАВАТА , КАКТО Е ПО КОНСТИТУЦИЯ ДА ИМАМЕ ПРАВА И НИЕ ДА ВЗЕМАМЕ РЕШЕНИЯ КАК ДА ЖИВЕЕМ И КАК ДА ГАРАНТИРАМЕ СИГУРНОСТТА СИ .
_______________________________________________________________
ВАРИАНТИ І І
– 1. ЗНАЧИ НИЕ СМЕ РАВНОПРАВНИ С ДЪРЖАВАТА И МОЖЕМ ДА ОПРЕДЕЛИМ НАШИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ НАМЕРЕНИЕТО НА ГЕРМАНСКАТА ФИРМА .
ИЛИ :
1 . ДЪРЖАВАТА ДА ОПРЕДЕЛИ И НАЗНАЧИ КОМПЕТЕНТНА ЕКСПЕРТНА ГРУПА ОТ БЪЛГАРИ , КОИТО ДА НАПРАВЯТ ЕКСПЕРТНА ОЦЕНКА ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ЯЗОВИРА И ДА ПРЕДПИШАТ ЕВЕНТУАЛНИ РЕМОНТНИ РАБОТИ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ПРОБЛЕМИТЕ УСТАНОВЕНИ ОТ ТЯХ
/като се има в предвид заявените от тях 30 милиона лв. за ремонтни дейности само за язовир „Огоста“/ – СЛЕД КАТО СЕ НАПРАВИ РЕМОНТА , ТЕЗИ ЕКСПЕРТИ ОТ ХИДРО ИНЖЕНЕРИ , И ЕКОЛОЗИ ДА ГАРАНТИРАТ С ПОДПИСА СИ , ЧЕ РЕМОНТА Е НАПРАВЕН КАЧЕСТВЕНО И ИЗПЪЛНЕНО ТЯХНОТО ИЗИСКВАНЕ ОТНОСНО СИГУРНОСТТА НА ЯЗОВИРА .
ТЕ ЕКСПЕРТИТЕ КАЗВАТ ПОСЛЕДНАТА ДУМА – ГАРАНТИРАТ ЛИ СИГУРНОСТТА НА ЯЗОВИРА , ИЛИ НЕ . ПОЛИТИЦИТЕ ИЗОБЩО НЯМА ДА ИМАТ ДО ТОГАВА ДУМАТА , ИЛИ ДА СЕ ВМЕНЯВАТ КАТО ХИДРО ИНЖИНЕРИ , ЗАЩОТО ЩЕ ИМА ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ И ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ ЯРОСТЕН КОНФЛИКТ , АКО СЕ СЪЗРЕ ТАКОВА ВМЕШАТЕЛСТВО.
2. ПОЛЗВАНЕТО НА ВОДНАТА ПОВЪРХНОСТ ДА Е ДО 30 % НЕ ПОВЕЧЕ , ИЛИ НЯКЪДЕ ДО 8 КМ 2 ОТ ОБЩИТЕ 24 КМ 2
3. ДА СЕ ПОСТРОИ ЗАВОДА В ОЧЕРТАНИЯТА НА ГРАДСКАТА РЕГУЛАЦИЯ – ПОД ЯЗОВИРА ЗА ПОСОБИЯ НУЖНИ ЗА МОНТИРАНЕТО НА ФОТОВОЛТАИЧНИТЕ ПАНЕЛИ НА ВОДНА ПОВЪРХНОСТ . РАБОТНИЦИТЕ В ЗАВОДА ИМ ДА Е ОТ МОНТАНСКИ ГРАЖДАНИ . / ОБЕЩАНО ОТ ТЯХ/
_______________________________________________________________
АКО ВСИЧКОТО ТОВА СЕ ИЗПЪЛНИ БЕЗУПРЕЧНО , ТОГАВА ДА ИМАТ НАШЕТО РАЗРЕШЕНИЕ ДА ПОЛЗВАТ ЧАСТ ОТ ВОДНАТА ПОВЪРХНОСТ.
_______________________________________________________________
НО ИМАМЕ И ОЩЕ УСЛОВИЯ :
– ЕДВА ТОГАВА ЩЕ ПОСТАВИМ И ПОСЛЕДНО УСЛОВИЕ .
ДА УВАЖИМ ПАМЕТТА НА СТРОИТЕЛИТЕ И ВСИЧКИ ЖИВЕЕЩИ ПОД ТОЗИ ЯЗОВИР , КОИТО ГИ НЯМА ВЕЧЕ И НА ЖИВИТЕ , ЗА ТЕХНИЯ СТРЕС И ПРИТЕСНЕНИЯ , КОИТО ИМАТ , НЕКА НЕМСКАТА ФИРМА ДА ГАРАНТИРА ЗА БОЛНИЦИТЕ , УЧИЛИЩАТА , ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И СОЦИАЛНИТЕ ДОМОВЕ ПО ЕВТИН ТОК .
– И НАКРАЯ :
ЗНАМ И РАЗБИРАМ , ЧЕ Е ТРУДНО ДА ПРЕВЪЗМОГНЕШ СОБСТВЕНИТЕ СИ ЕМОЦИОНАЛНИТЕ ЧУВСТВА , КОИТО СЕ БУНТУВАТ ОТ НЕПРАВДИТЕ И УНИЖЕНИЯТА , КОИТО ПОНАСЯМЕ ОТ ПРОДАЖНИТЕ ПОЛИТИЦИТЕ И ОТ НЯКОИ ДЪРЖАВНИЦИ , НО И НИЕ СИ ИМАМЕ ОПРЕДЕЛЕНА ВИНА .
НЯМА СМИСЪЛ ДА ПОЛИТИКАНСТВАМ , НО ЗА СЛУЧАЯ ИСКАМ ДА СПОДЕЛЯ , ЧЕ ПРОСТО НЕПРОСТИМО Е ДА СЕ ПОДАДЕМ НА ЕМОЦИИТЕ СИ И ДА НАПРАВИМ НЕПРОСТИМА ГРЕШКА ЗА НАШАТА СЪДБА И ГРЕШКАТА НА ТОВА , КОЕТО НАПРАВИХА НАШИТЕ ПРЕДЦИ – ЯЗОВИР „ОГОСТА“
– ПРИТЕСНЕН СЪМ ОТ ГРЕШКАТА , КОЯТО НИЕ МОЖЕ ДА ДОПУСНЕМ И ЗАВИСЕЩОТО РЕШЕНИЕТО ОТИДЕ ПРИ ПОЛИТИЦИТЕ , ИЛИ В ПАРЛАМЕНТА. ТОВА Е НАЙ- ЛОШИЯТ ВАРИАНТ. ТЕ ЩЕ ПРОДАДЪТ ЯЗОВИРА НА ГЕРМАНЦИТЕ . ВСИЧКО ЩЕ ЗАВИСИ ОТ ЕДНО ПОСОЛСТВО И ОТ ПРОЦЕНТА НА КОМИСИОННИТЕ , КОИТО ЩЕ ПОЛУЧАТ НЯКОИ ПОЛИТИЦИ , А НИЕ ОТНОВО ЩЕ ОСТАНЕМ ПРЕЦАКАНИ И ОТНОВО ЩЕ НИ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО ГЛУПАВИ И НЕОБРАЗОВАНИ . СЪЖАЛЯВАМ , АКО НЯКОЙ СЪМ ЗАСЕГНАЛ , НО ТОВА СА ИСТИНИТЕ И ТОВА СИ Е САМО МОЕ ЛИЧНО МНЕНИЕ И ПОЗИЦИЯ , КОЯТО СЧЕТОХ ДА СПОДЕЛЯ ОЧАКВАМ РАЗУМНИ КОМЕНТАРИ , КОИТО ЩЕ БЪДАТ ИНТЕРЕСНИ И В ПОЛЗА НА МОНТАНА И МОНТАНЧАНИ
Илия Миладинов