ПСИХОЛОГИЯТА НА ОБЕЗНАДЕЖДЕНИТЕ И ОТЧАЯНИ МОНТАНЧАНИ

ПСИХОЛОГИЯТА НА ОБЕЗНАДЕЖДЕНИТЕ И ОТЧАЯНИ МОНТАНЧАНИ

Много трудно се живее във време в което всичко е лъжа. Там, където няма идеали, където отсъства духовна визия. Където няма хоризонт към бъдещето. А душите си продадохме на безценица.
И днес трябва да търпим всички бездария на света от тези, които получиха шанса да бъдат колониални надзиратели , или безскрупулни търгаши в новите времена.
Дъното, което сме ударили във всички европейски статистики е трагедия. И когато се тревожим за съдбата на родината, за нейното обезлюдяване и обезбългаряване, трябва да се вгледаме и реагираме ,
защото народа ни загива не толкова от недоимък, колкото от накърнена вяра в доброто, от загубата на национална идентичност и поругано национално достойнство и гордост. Наблюдавах хората преди дни в Монтана на протеста на „Борци за справедливост“ и ПП БТР как минаваха покрай протестиращите и заставаха, и слушаха коментари , на на 20 тина метра от тях. Като се приближих към тях и попитах защо стоят тук , а не отидат до протестиращите и да слушат изказванията им – отговор не получих . Само една жена плахо отговори : „Ние и така си чуваме“ . А предишния ден грубо пресмятах отразеното съобщение на протеста в Фейсбук и интернет пространството и имаше повече от 300 одобрения и преглежданията в монтански постове и сайтове.
Това всъщност е изявата на : психологията на обезнадеждени и отчаяни монтанчани, които явно изпитват страх, гарниран с робски комплекси, от които е заразен от много векове българският организъм!..
Българската ни простотия е очевидна – да смяташ, че ще станеш пълноправна част от цивилизация и ЕС, която исторически те смята за враг, означава, че си дълбоко и непоправимо ментално увреден и заблуден ! Каквито увредени сме заедно както народ и колониални надзиратели.
Икономическият ни упадък не може да свърши цялата работа по убийството на един народ, па бил той жилав и много търпелив като българският. За да отиде един народ в небитието не е достатъчно да го лишиш от поминък. Необходимо е да разрушиш неговата душевност, бит, култура, език, да промениш неговата психология и го направиш смирен и послушен роб. Дано съм заблуден , но си мисля ,че това вече е почти постигнато. След като протеста постави въпроса за сигурността на язовир „Огоста“ и монтанчани се страхуваха да защитят интересите си , които касаеха живота им на тях и на идното поколение и съдбата на любимият ни град , значи кода им за самосъхранение е нарушен и не действа. Протест не се прави от малко хора. Какво трябва да ви се случи за да излезете на протест ? Преди векове сме били народ , а сега какви сме ?
Настанал е момента всеки да преосмисли нещата и сам да събуди националната си гордост и идентичност.
Ние сами трябва да си помогнем . Друг никой няма да ни помогне . Вижте историята . Кога Европа ни е помогнала истински?!
Илия Миладинов